Θα μπορούσαν τώρα να χρειαστούν 131 χρόνια για να καλυφθεί το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων, αφού μια «ολόκληρη γενιά» προόδου χάθηκε λόγω του Covid-19, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το WEF ανέφερε ότι η παγκόσμια ανισότητα των φύλων φαινόταν ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2154 παρά τη μέτρια βελτίωση από την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν το χρονοδιάγραμμα έφτασε τα 135,6 χρόνια.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Global Gender Gap Report, που διανύει τώρα το 17ο έτος του, μετράει τα κενά με βάση το φύλο σε τέσσερις τομείς: οικονομική συμμετοχή και ευκαιρίες. μορφωτικό επίπεδο; υγεία και επιβίωση· και πολιτική ενδυνάμωση.

Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος στο WEF, είπε ότι πολλοί από τους παράγοντες που οδήγησαν τις γυναίκες πίσω τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς υποδομής περίθαλψης, της διακοπής του εργατικού δυναμικού από τις νέες τεχνολογίες και της στασιμότητας σε όλους τους τομείς – εξακολουθούν να επικρατούν.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα να επανέρχονται ελαφρώς στη σωστή τους τροχιά. Αλλά αυτό που σημαίνει είναι ότι έχουμε ακόμη χάσει μια ολόκληρη γενιά στο δρόμο προς την ισότητα των φύλων και, ουσιαστικά, η πρόοδος έχει σταματήσει», είπε ο Zahidi στο CNBC.

Οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό με υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες παγκοσμίως από το 2022

Το WEF διαπίστωσε επίσης ότι ενώ οι γυναίκες έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό με υψηλότερο ποσοστό από τους άνδρες παγκοσμίως από το 2022, τα κενά στην αγορά συνεχίζουν να επιμένουν, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως (4,5%) από τους άνδρες (4,3%).

Η Ισλανδία κατατάχθηκε ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον κόσμο για 14η συνεχή χρονιά και η μόνη χώρα που έχει κλείσει περισσότερο από το 90% του χάσματος των φύλων της. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ευρώπη έχει την υψηλότερη ισότητα των φύλων με 76,3%, ξεπερνώντας τη Βόρεια Αμερική, όπου το 75% της διαφοράς έχει κλείσει.

Η παγκόσμια ισότητα των φύλων έχει προχωρήσει μόνο κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες από την πρώτη έκδοση της έκθεσης το 2006, με τον ρυθμό της αλλαγής να επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 169 χρόνια για να επιτευχθεί οικονομική ισοτιμία και 162 χρόνια για πολιτική ισοτιμία, σύμφωνα με την έκθεση.

Διαβάστε περισσότερα