Με επιδότηση 15 εκατομμυρίων σε 3.000 εταιρείες ενεργοποιείται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» του ΥΠΕΝ.

Με το πρόγραμμα θα ενισχυθούν εταιρείες για να εγκαταστήσουν συστήματα αυτοπαραγωγής με ή χωρίς τη συνοδεία μπαταρίας αποθήκευσης.

Η δράση απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση, μέσω της παραγωγής του φωτοβολταϊκού, ώστε να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο.

Άρα οι εταιρείες που θα ενταχθούν θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 30%.

Με τον νέο χρόνο θα γίνει η δημοσίευση του Οδηγού, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν για την υποβολή αίτησης.

Θα ακολουθήσει αμέσως μετά η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα «ενεργοποιήσει» και επίσημα το πρόγραμμα, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της υποβολής αιτήσεων.

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να λάβουν επιδότηση πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Μάλιστα, έχει προβλεφθεί επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε να ωφεληθούν εταιρείες όλων των μεγεθών.

Η κατανομή προβλέπει πως 60 εκατ. θα δοθούν για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, 60 εκατ. για ΜμΕ και 40 εκατ. για την επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσω κριτηρίων επιλογής.

Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης.

Εμπλεκόμενος είναι και το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Το Ταμείο μεταξύ άλλων θα αναλάβει την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, καθώς και τον έλεγχο και την αξιολόγησή τους.

Επίσης, αρμοδιότητά του είναι να εξετάσει τις ενστάσεις που τυχόν θα υποβληθούν, αλλά και να εισηγηθεί για την έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης των έργων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιδοτηθούν τόσο «απλά» φωτοβολταϊκά (τα οποία δηλαδή δεν συνοδεύονται από μπαταρία), όσο και ηλιακά συστήματα τα οποία θα συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα συστήματα αυτά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο ή στο σύστημα μεταφοράς (zero feed-in), κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

New Energy Capital: «Νέα Ενέργεια» υψηλών επιδόσεων

Πως κατανέμονται οι επιδοτήσεις

Επομένως οι «πράσινες» κιλοβατώρες θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως (ταυτοχρονισμός) στην περίπτωση των «απλών» φωτοβολταϊκών.

Για τα συστήματα τα οποία συνοδεύονται από μπαταρία, τότε η παραγωγή του φωτοβολταϊκού θα μπορεί εναλλακτικά να αποθηκευτεί, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης σε ρεύμα σε άλλα χρονικά διαστήματα εντός του 24ωρου.

Για να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα επιλέξιμο, θα πρέπει η ισχύς του να ανέρχεται έως 2 MW.

Όσον αφορά την μπαταρία, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται έως 20% και για την μπαταρία μέχρι 40%.

Το πλαφόν χρηματοδότησης για το ηλιακό σύστημα έχει καθοριστεί στα 110.000 ευρώ ανά MW και για την μπαταρία 160.000 ευρώ ανά MW.

Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο.

Μικρά φωτοβολταϊκά: Καλό... Δεκέμβριο εν αναμονή της υπουργικής απόφασης

Τα κριτήρια

Για την επιλογή των ωφελούμενων, θα αξιοποιηθούν τρία κριτήρια με συντελεστή βαρύτητας:

  • Ο βαθμός στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
  • Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται κάθε εταιρεία, συγκριτικά με το συνολικό ύψος της δαπάνης (με βάση τυπικά κόστη).
  • Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται ο ενδιαφερόμενος, συγκριτικά με τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού (και της μονάδας αποθήκευσης).

Kαλό …Δεκέμβριο τα μικρά φωτοβολταϊκά εν αναμονή υπουργικής απόφασης

Κομισιόν: ενεργοποιείται το νέο καθεστώς αυτοκατανάλωσης ενέργειας

Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU μπήκε ήδη η ενεργοποίηση το νέου καθεστώτος αυτοκατανάλωσης

Η εκκίνηση του νέου καθεστώτος κατανάλωσης υπολογίζεται στις αρχές του 2024, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει συμπεριλάβει την έναρξη ισχύος του στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU.

Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται για την ενεργοποίησή του, με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, είναι το 1ο τρίμηνο του 2024.

Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε η Υπουργική Απόφαση να δημοσιευθεί νωρίτερα από τον Μάρτιο, όταν εκπνέει η προθεσμία που έχει τεθεί.

Η Υπουργική Απόφαση θα εξειδικεύσει την εφαρμογή των νέων σχημάτων αυτοκατανάλωσης που θεσπίστηκαν με τον νόμο 5037/2023 – και ο οποίος εισήγαγε στο εθνικό δίκαιο σχήματα όπως το net-billing, το virtual net-billing και την από κοινού αυτοκατανάλωση.

Με δεδομένο ωστόσο ότι ο νόμος ψηφίσθηκε τον Μάρτιο του 2023, η καθυστέρηση της δημοσίευσής της (λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια εξαιτίας της προετοιμασίας των μέτρων μετάβασης της λιανικής ρεύματος στην κανονικότητα), «έχει παγώσει» μία σειρά από ανάλογες εφαρμογές.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς με την υπερψήφιση του νόμου το μέγιστο όριο για τα συστήματα net-metering περιορίστηκε στα 100 κιλοβάτ, από τα 3 Μεγαβάτ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τον κύκλο του Ιουνίου 2023, ο ΔΕΔΔΗΕ σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις σύνδεσης για φωτοβολταϊκά net-metering πάνω από 100 κιλοβάτ. Ως συνέπεια, έκτοτε όσες εταιρείες χρειάζεται να εγκαταστήσουν ένα σύστημα μεγαλύτερης ισχύος, πρέπει να περιμένουν να ενεργοποιηθεί η λύση του net-billing (ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού), δηλαδή της αυτοπαραγωγής σε πραγματικό χρόνο με πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας.

Το net-billing μπορεί να αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις με αρκετούς «βαθμούς ελευθερίας», καθώς για παράδειγμα δεν υπάρχει πλαφόν στην ισχύ του εγκατεστημένου συστήματος. Επίσης, αποσύρεται και το πλαφόν του 20%, για την παραγόμενη ενέργεια που πωλείται σε ετήσια βάση.

Τα νέα σχήματα αυτοπαραγωγής δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και σε εταιρείες οι οποίες δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους για την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού. Κι αυτό γιατί μπορούν να καταφύγουν στη λύση του virtual net-billing (εικονικού ταυτοχρονισμένου ενεργειακού συμψηφισμού), ώστε για πρώτη φορά να μπορούν να αξιοποιήσουν για αυτοκατανάλωση την παραγωγή ενός συστήματος που βρίσκεται μακριά από τις εγκαταστάσεις τους – σε οποιαδήποτε Περιφέρεια.

Επίσης, για τις επιχειρήσεις εγκαινιάζεται και στο σχήμα της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Έτσι, μπορούν να εγκαταστήσουν ένα «κοινόχρηστο» φωτοβολταϊκό, με το οποίο θα συμψηφίζουν από κοινού τις καταναλώσεις τους.

Η MYTILINEOS αναλαμβάνει την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι σημαίνει για τους αγρότες το πρόγραμμα

Η δυνατότητα συλλογικής αυτοκατανάλωσης δίνεται και στους ιδιώτες, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση «κοινόχρηστων» φωτοβολταϊκών από δύο ή περισσότερους κατοίκους της ίδιας πολυκατοικίας.

Στην περίπτωση που ιδιώτες χρειάζεται να εγκαταστήσουν το φωτοβολταϊκό σύστημα σε απόσταση, λόγω έλλειψης διαθέσιμου χώρου, τότε θα πρέπει να συστήσουν είτε μία Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας ή μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών.

Όσον αφορά το net-metering, συνεχίζει να ισχύει το ίδιο πλαφόν ισχύος με παλαιότερα, στα 10 κιλοβάτ.

Από την άλλη πλευρά, για τα αγροτικά συστήματα αυτοκατανάλωσης, το όριο για εφαρμογές net-metering είναι στα 100 κιλοβάτ. Ωστόσο οι αγρότες είναι η μόνη κατηγορία μεμονωμένων καταναλωτών που μπορούν να καταφύγουν στη λύση του virtual net-metering, για συστήματα έως 100 κιλοβάτ.

Διαβάστε ακόμη: