Άνοδος στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, με τη χονδρεμπορική τιμή να παρουσιάζει αυξήσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας αγγίζουν το 36,6%, αποτελώντας παραδόξως τη μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Στη Γερμανία οι τιμές εκτινάσσονται κατά 237,5% (στα 133,70 ευρώ/MWh), στην Γαλλία κατά 153% (στα 133,51 ευρώ /MWh) ενώ άνοδο καταγράφουν και αγορές όπως η Βουλγαρία με αύξηση στην χονδρεμπορική κατά 83% (στα 129,57 ευρώ) ενώ ρεκόρ σημειώνει και η Πολωνία με άνοδο 519%, η οποία από χθες διαθέτει και νέα κυβέρνηση.

Την Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub έκλεισε στα 56 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 45% από την επίθεση της Χαμάς μέχρι σήμερα, με τα μάτια όλων να είναι πλέον στραμμένα στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Πιθανή εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε σύμφωνα με τους αναλυτές να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα 150 δολάρια/βαρέλι, εξέλιξη που θα έβαζε φωτιά στις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Το σαμποτάζ στον αγωγό Φινλανδίας- Εσθονίας αλλά και οι εξαγγελίες για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία ήταν επίσης παράγοντες που συνέβαλαν στην αποσταθεροποίηση των τιμών.

Πάντως οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή συνεχίζουν να προκαλούν την μεγαλύτερη αβεβαιότητα του φετινού χειμώνα, μετά από μία ήρεμη και ελεγχόμενη διακύμανση των τιμών το προηγούμενο διάστημα. Οι εκτιμήσεις όλων είναι ότι αν υπάρξει κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή και άλλων χωρών, οι κίνδυνοι για υψηλότερες τιμές ενέργειας μεγαλώνουν.

Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, όπου οι τιμές των καυσίμων και οι επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό είναι μεγάλες με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στον έλεγχο των τιμών των τροφίμων για να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις για τους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη: