«Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαθέτει ένα τεράστιο στόλο αυτοκινήτων, τον οποίο θα αντικαταστήσουμε με “καθαρά”, ηλεκτρικά οχήματα, φτιαγμένα, εδώ, στην Αμερική, κατασκευασμένα από Αμερικανούς εργάτες».
Με αυτή την ηχηρή δήλωση ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει πως είναι αποφασισμένος να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας του και ως εκ τούτου έχει τοποθετήσει στην κορυφή της ατζέντας του την εγχώρια διάδοση της ηλεκτροκίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα εκκινήσει από τα… περίχωρα του Λευκού Οίκου, και συγκεκριμένα από τον στόλο οχημάτων που χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων- από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τους αξιωματούχους των 50 πολιτειών τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές. Όπως ξεκαθάρισε, όλα τα αυτοκίνητα των ανωτέρω στόλων θα αντικατασταθούν από ηλεκτροκίνητα.
Ο Μπάιντεν, παράλληλα, κατέκρινε του υφιστάμενους κανόνες που επιτρέπουν στα οχήματα να λογίζονται ως… αμερικανικά, την ίδια ώρα που για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί μη αμερικανικά εξαρτήματα. Επιθυμία του, λοιπόν, είναι να τονωθεί η εγχώρια αγορά, μέσω της κατασκευής των ηλεκτρικών οχημάτων εντός της χώρας του.
Ο ίδιος δηλώνει: Η εκτελεστική πράξη που υπογράφω σήμερα (σ.σ. χθες, Δευτέρα) όχι μόνο θα αναγκάζει τις εταιρείες να κατασκευάζουν τα εξαρτήματα εντός ΗΠΑ, αλλά και θα απαιτεί η αξία αυτών των εξαρτημάτων να συνεισφέρει στην αμερικανική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο Μπάιντεν. Οι νέες θέσεις εργασίες θα ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο.
Επιπροσθέτως, ο νέος πρόεδρος επειχειρεί να φέρει τη μεταστροφή της αυτοκίνησης προς τον ηλεκτρισμό, προσφέροντας κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης φέρεται έτοιμος να καταστήσει πιο ελκυστική την αγορά ενός ηλεκτρικού μέσω της παροχής φοροελαφρύνσεων. Στόχος του Μπάιντεν, είναι ακόμη να επικεντρωθεί στη παροχή βοήθειας στη μεσαία τάξη,ενθαρρύνοντας τους πολίτες να αποσύρουν το παλιό τους «θερμικό αυτοκίνητο», και να το αντικαταστήσουν με ένα ηλεκτρικό.
Κοιτάζοντας τη γενικότερη εικόνα, είναι ξεκάθαρο πως είναι έντονη η επιθυμία του Μπάιντεν για μια «πράσινη Αμερική». Αυτή αποτυπώνεται και στην πρωτοβουλία του να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, κάτι που έπραξε λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο.