Σε νέες αγορές απευθύνεται για τις εξαγωγές των μαρμάρων της η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, μετά τη μεγάλη μείωση των πωλήσεών της στην Κίνα, η αγορά της οποίας λειτουργεί από το 2020 σε συνθήκες lockdown, με τα ταξίδια να έχουν ουσιαστικά σταματήσει και το «πλασάρισμα» προϊόντων να γίνεται με …φωτογραφίες και βίντεο.

Πάντως, στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου η κινεζική αγορά δείχνει να ανακάμπτει, γεγονός που επιτρέπει αισιοδοξία για σταδιακά ανάκτησή της. Επιπλέον, παρά τις πρόσθετες πιέσεις εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού, των μεγάλων αυξήσεων στους θαλάσσιους ναύλους και της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα, η εταιρεία -που κατά μέσο όρο πραγματοποιεί επενδύσεις περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια- συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα, μεταξύ άλλων για τον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου λατομείου της, στον Βώλακα και για το νέο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Δράμας.

Τα παραπάνω προέκυψαν από δηλώσεις της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου της εισηγμένης, Ιουλίας Χαϊδά, στη διάρκεια δείπνου εργασίας με δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές της εταιρείας στην Κίνα ανέρχονταν το 2020 στο 60% των συνολικών πωλήσεών της αλλά η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα τη μείωσή τους γύρω στο 40% το 2021 και το 30% το 2022. Το κενό που προέκυψε, η εταιρεία επιδιώκει να το καλύψει με τις εξαγωγές ογκομαρμάρων στην Ινδία, την Αίγυπτο και την Τυνησία (στις δύο τελευταίες μάλιστα τα μάρμαρα φεύγουν χύδην πάνω στα πλοία και όχι σε εμπορευματοκιβώτια), αλλά και έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Μεξικό, στις ΗΠΑ και τον Αραβικό Κόλπο.

Αύξηση τζίρου το 2021

Παρά τις επιπτώσεις του κορονοϊού, η ΙΚΤΙΝΟΣ -εξαγωγική σε ποσοστό 97%- πέτυχε πέρυσι οριακή αύξηση του τζίρου της, στα 33 εκατ. ευρώ από 32,6 εκατ. (+1%) και κατόρθωσε να έχει μόνο συγκρατημένη πτώση των ΕΒΙΤDA, στα 7,2 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ (-1%). Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά πάνω από 150%, στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 42,6 εκατ. ευρώ.

Στο δε πρώτο τρίμηνο του 2022, η μείωση των πωλήσεων «έφερε» πτώση τζίρου κατά 23% (στα 6,56 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 8,5 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2021) και μείωση των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) στο 1,16 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ.ευρώ στο τρίμηνο του 2021.

Η ΙΚΤΙΝΟΣ προχώρησε από 1ης Ιουνίου -λόγω της συνεχούς αύξησης του ενεργειακού κόστους, κατά 8% με βάση στοιχεία Ιανουαρίου- σε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, με μετακύλιση του κόστους στους πελάτες της. Πάντως, όπως διευκρίνισε η κα Χαϊδά, δεν προβλέπεται να υπάρξουν πρόσθετες αυξήσεις.

Οι επενδύσεις

Στο μεταξύ, η εταιρεία συνεχίζει το τριετές επενδυτικό της πρόγραμμα, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο λατομείο του Βώλακα, από όπου εξορύσσεται το εξαιρετικά δημοφιλές λευκό δολομιτικό μάρμαρο (η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024), ενώ «σχεδόν ολοκληρώνεται» το πρόγραμμα των 10 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιό της στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Δράμας.

Επιπλέον, η Ικτίνος αναπτύσσει -σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο– καινοτόμο σύστημα ολοκληρωμένης επίβλεψης επίγειας και υπόγειας εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρου με τεχνολογίες γεωεντοπισμού. Κανονικά λειτουργεί, τέλος, το αιολικό πάρκο της εταιρείας, ισχύος 22 MW (μεγαβάτ), στον νομό Δράμας, με βάση σταθερή προσυμφωνημένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.