Δημόσια συγγνώμη από αγανακτισμένους γονείς ζήτησε η Ρωμαιοκαθολική επισκοπή στη Σικελία, έπειτα από περιστατικό όπου ένας ιερέας είπε σε ομάδα παιδιών ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης.

«Όχι, ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Μάλιστα, θα πρόσθετα ότι το κόκκινο του κοστουμιού που φοράει το επέλεξε η Coca Cola αποκλειστικά για διαφημιστικούς λόγους», είπε στα παιδιά ο αιδεσιμότατος Αντόνιο Στάλιανο, σύμφωνα με μέσα της Σικελίας.

«Πρώτα από όλα, εκ μέρους του επισκόπου, εκφράζω τη λύπη μου για αυτή τη δήλωση, η οποία έχει δημιουργήσει απογοήτευση στα μικρά παιδιά, και θέλω να διευκρινίσω ότι οι προθέσεις του ήταν πολύ διαφορετικές», έγραψε χθες ο αιδεσιμότατος Αλεσάντρο Παολίνο στη σελίδα της επισκοπής στο Facebook.

Ο Παολίνο υποστήριξε πως ο ιερέας δεν εννοούσε κάτι τέτοιο αλλά προσπαθούσε να υπογραμμίσει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων επικεντρωνόμενος στην ιστορία του Αγίου Νικολάου, του επισκόπου που έδινε δώρα στους φτωχούς και διώχθηκε από Ρωμαίο αυτοκράτορα.

«Ο Άγιος Βασίλης είναι μια αποτελεσματική εικόνα για να μεταφέρει τη σημασία του να δίνεις, τη γενναιοδωρία, το μοίρασμα. Αλλά όταν αυτή η εικόνα χάνει το νόημά της, βλέπεις τον Άγιο Βασίλη όταν [σ.σ. προβάλεται ] για καταναλωτισμό, για την επιθυμία να αποκτήσεις, να αγοράσεις, να αγοράσεις και να ξανααγοράσεις, τότε πρέπει να την επανεκτιμήσεις δίνοντάς της ένα νέο νόημα», ανέφερε.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καλωσόρισαν την προσπάθεια του Παολίνο να επικεντρωθεί στην έννοια των Χριστουγέννων, άλλοι κατηγόρησαν τον Σταλιάνο ότι παρενέβη στις οικογενειακές παραδόσεις και συνέτριψε το γιορτινό πνεύμα παιδιών, των οποίων τα πρώτα χρόνια είχαν διαταραχθεί από την πανδημία.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο ιερέας επιχείρησε για ακόμη μια φορά να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, λέγοντας:

«Δεν τους είπα ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, αλλά μιλήσαμε για την ανάγκη να διακρίνουμε τι είναι πραγματικό από αυτό που δεν είναι».