«Από τα υπάρχοντα δεδομένα προκύπτει ότι τα κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ μπορεί να καλύψουν έως και το 20% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο», τόνισαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, οι οποίοι παράλληλα, πρότειναν την επέκταση των ερευνών σε νέες περιοχές όπως η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, ο Θερμαϊκός και η Βορειοδυτική Πελοπόννησος.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες», επεσήμανε ο Κωστής Σταμπολής, γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, ενώ σημείωσε πως η χώρα πλήρωσε πέρυσι 8 δισ. ευρώ για εξαγωγές υδρογονανθράκων, ποσό που εφέτος αναμένεται να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια.

«Όλα τα κράτη της Ε.Ε. κινούνται στην κατεύθυνση της επανεκκίνησης των ερευνών για υδρογονάνθρακες. Όσον αφορά την περιοχή του Ιονίου, είναι θετικό το γεγονός ότι αφενός υπάρχει απόδειξη για ύπαρξη κοιτάσματος στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας και αφετέρου ότι έχουν διευθετηθεί τα σύνορα με την Ιταλία», υποστήριξε εν συνεχεία ο Γιάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥ, χαρακτηρίζοντας δε ρεαλιστικά τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Ο Γιάννης Γρηγορίου, πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ, ανέφερε ότι «οι σεισμικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί ως τώρα παρέχουν ενδείξεις για αποθέματα της τάξης των 70 – 90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ενώ σε αρκετές περιοχές του Ιονίου, οι πιθανότητες να υπάρχουν υδρογονάνθρακες είναι της τάξης του 25%».

Πρότεινε να επεκταθούν οι παραχωρήσεις σε περιοχές όπου παλαιότερες έρευνες έδωσαν ενδείξεις για υδρογονάνθρακες, όπως ο Θερμαϊκός και η Βορειοδυτική Πελοπόννησος. Εκεί, κατά τη δεκαετία του ’90, είχε εντοπισθεί κοίτασμα φυσικού αερίου.

Η Τερέζα Φωκιανού, πρώην πρόεδρος της κρατικής εταιρείας έρευνας υδρογονανθράκων (ΔΕΠ–ΕΚΥ), τάχθηκε υπέρ της προκήρυξης νέων διαγωνισμών για τις περιοχές νότια της Κρήτης αλλά και της αναζήτησης επενδυτών για τις περιοχές της δυτικής Ελλάδας που επεστράφησαν στο Δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια.

Οι προτάσεις του ΙΕΝΕ περιλαμβάνουν:

  • Ενθάρρυνση των εταιρειών ώστε να επισπεύσουν τις ερευνητικές δραστηριότητες και να υποβάλουν αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα με ξεκάθαρους στόχους για ερευνητικές γεωτρήσεις.
  • Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στην αδειοδότηση ερευνών και ιδιαίτερα στην έκδοση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
  • Συνεχής προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών για την υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος για χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, αποδοχή των αιτήσεων ενδιαφέροντος και άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Σημασία στο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εν όψει των συζητήσεων καθορισμού ΑΟΖ (π.χ. πρώτο βήμα, πιθανή κατακύρωση περιοχής 1 στα σύνορα με Αλβανία στα ΕΛΠΕ –εν δυνάμει ενδιαφέρον για περιοχή Ρόδου, Καστελόριζου, Κύπρου, Κρήτης–).