Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο απέπλευσε από το Μαϊάμι της Φλόριντα για το παρθενικό του ταξίδι, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου του πλοίου.

Το Icon of the Seas, που ανήκει στον Royal Caribbean Group, έχει μήκος 365 μέτρα, διαθέτει 20 καταστρώματα και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 7.600 επιβάτες. Σύμφωνα με το BBC, το κρουαζιερόπλοιο πρόκειται να πραγματοποιήσει επταήμερο ταξίδι με προορισμό νησιά της Καραϊβικής.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, περιβαλλοντολόγοι έχουν διατυπώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο διαρροών επιβλαβούς μεθανίου στην ατμόσφαιρα από το θηριώδες πλοίο, το οποίο κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Κατασκευασμένο σε ναυπηγείο στο Τούρκου της Φινλανδίας, το πλοίο διαθέτει επτά πισίνες και έξι νεροτσουλήθρες. Η κατασκευή του κόστισε 2 δισ. δολάρια και διαθέτει επίσης πάνω από 40 εστιατόρια, μπαρ και σαλόνια.

Παρόλο που το LNG καίγεται πιο καθαρά από τα παραδοσιακά ναυτιλιακά καύσιμα, υπάρχει ο κίνδυνος διαρροής μεθανίου, γεγονός άκρως ανησυχητικό αφού πρόκειται για ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου συγκριτικά με το διοξείδιο του άνθρακα. «Είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσε ο Bryan Comer, διευθυντής του θαλάσσιου προγράμματος στο Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές (ICCT), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η χρήση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο παράγει πάνω από 120% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κύκλο ζωής από ό,τι το ναυτιλιακό πετρέλαιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ICCT δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία υποστήριζε ότι οι εκπομπές μεθανίου από τα πλοία που χρησιμοποιούν LNG ήταν υψηλότερες από ό,τι υπέθεταν οι ισχύοντες κανονισμοί.

icon-cruise-es__1_
icon-cruise-es__2_

Οι παροχές και ανέσεις που προσφέρονται στους επιβάτες

Το πελώριο κρουαζιερόπλοιο διαθέτει παροχές που θα ικανοποιήσουν για κάθε μέλος της οικογένειας, όπως δήλωσε ο Jason Liberty, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Caribbean Group, στο USA TODAY πριν από το παρθενικό ταξίδι του πλοίου.

Το Icon χωρίζεται σε οκτώ ξεχωριστές «γειτονιές», καθεμία με τη δική της ατμόσφαιρα και τις δικές τις δραστηριότητες.

krouazieroploio-es__3_

Το εύστοχα ονομαζόμενο Thrill Island διαθέτει ένα πελώριο υδάτινο πάρκο και το Crown’s Edge, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν 50 μέτρα πάνω από τον ωκεανό κατά μήκος ενός τεράστιου λογότυπου. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τον προσομοιωτή σέρφινγκ FlowRider, το μίνι γκολφ και την αναρρίχηση.

Η ζώνη Chill Island με τα τρία καταστρώματα, φιλοξενεί τέσσερις από τις επτά πισίνες του Icon μαζί με άφθονες ξαπλώστρες για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, ή χαλάρωσης στη σκιά.

krouazieroploio-es__2_

Η «γειτονιά» Surfside έχει σχεδιαστεί για οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι γονείς μπορούν να χαλαρώνουν στην πισίνα Water’s Edge Pool, ενώ τα παιδιά τους διασκεδάζουν στους χώρους Splashaway Bay και Baby Bay. Η συγκεκριμένη ζώνη διαθέτει επίσης αίθουσα με ηλεκτρονικά παιχνίδια και καρουζέλ.

Αντίθετα, η «γειτονιά» Hideaway στο κατάστρωμα 15 είναι μια ζώνη χωρίς παιδιά. Οι επιβάτες 18 ετών και άνω μπορούν να απολαύσουν τη θέα από μια πολυτελή πισίνα υπερχείλισης στην πρύμνη του πλοίου ή να χαλαρώσουν κάνοντας υδρομασάζ και ακούγοντας μουσική από DJ που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής.