Ένας παράλυτος άνδρας μπόρεσε να περπατήσει απλά σκεπτόμενος χάρη στα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα εγκεφάλου, μια ιατρική πρωτιά, όπως λέει, άλλαξε τη ζωή του. Ο Gert-Jan Oskam, ένας 40χρονος Ολλανδός, έμεινε παράλυτος σε ένα ατύχημα με το ποδήλατο πριν από 12 χρόνια.

Τα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα μεταδίδουν ασύρματα τις σκέψεις του στα πόδια και τα πόδια του μέσω ενός δεύτερου εμφυτεύματος στη σπονδυλική στήλη του.

Το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά μια κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση για τη σπονδυλική στήλη του Ηνωμένου Βασιλείου το χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικό».

«Νιώθω σαν μικρό παιδί που μαθαίνω να περπατάω ξανά», είπε ο κ. Oskam στο BBC. Μπορεί επίσης τώρα να σταθεί και να ανέβει σκάλες. «Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, αλλά τώρα μπορώ να σηκωθώ και να πιω μια μπύρα με τον φίλο μου. Είναι μια χαρά που πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται.»

Η ανάπτυξη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, έγινε από Ελβετούς ερευνητές.

Η καθηγήτρια Jocelyne Bloch, του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, η οποία είναι ο νευροχειρουργός που πραγματοποίησε την ευαίσθητη χειρουργική επέμβαση για την εισαγωγή των εμφυτευμάτων, τόνισε ότι το σύστημα βρισκόταν ακόμη σε βασικό ερευνητικό στάδιο και απείχε πολλά χρόνια από το να είναι διαθέσιμο σε παράλυτους ασθενείς.

Ωστόσο, είπε στο BBC News ότι στόχος της ομάδας ήταν να το βγάλει από το εργαστήριο και να εισέλθει στην κλινική το συντομότερο δυνατό.

«Το σημαντικό για εμάς δεν είναι απλώς να κάνουμε μια επιστημονική δοκιμή, αλλά τελικά να δώσουμε περισσότερη πρόσβαση σε περισσότερα άτομα με κακώσεις νωτιαίου μυελού που έχουν συνηθίσει να ακούν από γιατρούς ότι πρέπει να συνηθίσουν στο γεγονός ότι δεν θα μετακινηθούν ποτέ ξανά.»

Η επέμβαση για την αποκατάσταση της κίνησης του Gert-Jan πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021.

Η καθηγήτρια Bloch έκοψε δύο κυκλικές τρύπες σε κάθε πλευρά του κρανίου του, διαμέτρου 5 cm, πάνω από τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της κίνησης. Στη συνέχεια τοποθέτησε δύο εμφυτεύματα σε σχήμα δίσκου τα οποία μεταδίδουν ασύρματα εγκεφαλικά σήματα – τις προθέσεις του Gert-Jan – σε δύο αισθητήρες συνδεδεμένους σε ένα κράνος στο κεφάλι του.

Η ελβετική ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που μεταφράζει αυτά τα σήματα σε οδηγίες για την κίνηση των μυών των ποδιών και των ποδιών μέσω ενός δεύτερου εμφυτεύματος που τοποθετήθηκε γύρω από τον νωτιαίο μυελό του Gert-Jan – το οποίο η καθηγήτρια Bloch προσάρτησε περίπλοκα στις νευρικές απολήξεις που σχετίζονται με το περπάτημα.

Διαβάστε περισσότερα