Το ποσό των $157 δις. αναμένεται να χάσουν συνολικά οι αεροπορικές εταιρίες για το 2020 και το 2021 προειδοποιεί η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) υποβαθμίζοντας περαιτέρω τις προοπτικές της βιομηχανίας ως απάντηση σε ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό και «κλειδώματος» που πλήττουν μεγάλες αγορές.
Η IATA, η οποία τον Ιούνιο είχε προβλέψει απώλειες $100 δισ. για τη διετή περίοδο, δήλωσε ότι τώρα προβλέπει έλλειμμα $118,5 δισ. μόνο για εφέτος και άλλα $38,7 δισ. για το 2021.
Η απαισιόδοξη προοπτική υπογραμμίζει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο κλάδος  παρά τα “ευχάριστα νέα” για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19.

«Ο θετικός αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία και στην κίνηση στις αερομεταφορές δεν θα επέλθει μαζικά πριν από τα μέσα του 2021», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός διευθυντής της IATA Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.
Οι αριθμοί των επιβατών εκτιμάται ότι θα μειωθούν στο 1,8 δισ. εφέτος από τα 4,5 δισ. το 2019, και θα ανακάμψουν μόνο μερικώς στα 2,8 δισ. την επόμενη χρονιά.
Τα έσοδα από επιβάτες για το 2020 αναμένεται να είναι μειωμένα κατά 69% στα $191 δισ. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν το εκ νέου άνοιγμα κάποιων συνόρων έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, εξαιτίας του συνδυασμού των τεστ για COVID-19 και της ανάπτυξης εμβολίων.
Η IATA επανέλαβε το αίτημά της προς κυβερνήσεις προκειμένου να αντικατασταθεί το καθεστώς της καραντίνας με εκτεταμένα προγράμματα διενέργειας τεστ.
«Βλέπουμε χώρες σταδιακά να μας ακούν», δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ, επικαλούμενος τις πρωτοβουλίες για τεστ που είναι ήδη σε εξελίξη στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.
Ενώ κάποιες κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρίες, όπως η αυστραλιανή Qantas, λένε ότι πιθανόν να απαιτηθεί ο εμβολιασμός των επιβατών για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, η προσέγγιση αυτή δεν αναμένεται να αποδώσει παντού, δήλωσε ο ντε Ζουνιάκ.
«Θα αποτρέψει τον κόσμο που αρνείται (το εμβόλιο) από το να ταξιδέψει», δήλωσε ο επικεφαλής της IATA. «Η συστηματική διενέργεια τεστ είναι ακόμα πιο κρίσιμη για το άνοιγμα των συνόρων παρά το εμβόλιο».