Πτώση αναμένουν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters οι αναλυτές για τον βασικό πληθωρισμό στην Ιαπωνία τον Ιούλιο εξαιτίας των πιο ήπιων τιμών των εμπορευμάτων, αν και ο δείκτης παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για 16ο συνεχόμενο μήνα.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές πιθανότατα σημείωσαν την πρώτη συρρίκνωση σε ετήσια βάση σε περισσότερα από δύο χρόνια τον Ιούλιο, που επλήγησαν από την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), ο οποίος εξαιρεί τα φρέσκα τρόφιμα αλλά περιλαμβάνει προϊόντα ενέργειας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 17 οικονομολόγων. Αυτό είναι χαμηλότερο από 3,3% τον Ιούνιο και η πιο αργή ένδειξη των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ο βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ιαπωνία έφτασε σε υψηλό 41 ετών στο 4,2% τον Ιανουάριο λόγω της διεύρυνσης των τιμών λιανικής, αλλά έκτοτε κυμαίνεται μεταξύ 3,1%-3,4%, λόγω των κρατικών επιδοτήσεων ενέργειας και της χαλάρωσης των πιέσεων από το ράλι της αγοράς εμπορευμάτων.

«Ενώ συνεχίζονταν οι αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής και άλλα αγαθά, η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου θα αντανακλάται προς τα κάτω σε ενεργειακά είδη όπως οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Shumpei Fujita, οικονομολόγος της Mitsubishi UFJ Research and Consulting. Την ίδια ώρα οι εξαγωγές πιθανότατα μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας την πρώτη μείωση από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. 

Διαβάστε ακόμη: