Η αντεπίθεση των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία αιφνιδίασε σε τέτοιο βαθμό τους Ρώσους στρατιώτες, ώστε πολλοί εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα πεδία των μαχών.

Αλλά εκτός από τα άρματα μάχης και τον εξοπλισμό που παράτησαν κατά τη φυγή τους, οι Ρώσοι στρατιώτες άφησαν πίσω τους και κάποιες επιστολές που βρήκαν οι Ουκρανοί στα εδάφη που ανέκτησαν.

Η «Washington Post» κάνει λόγο για τουλάχιστον δέκα επιστολές που φέρονται να έγραψαν Ρώσοι στρατιώτες και τις οποίες εντόπισαν οι δυνάμεις του Κιέβου σε ένα σπίτι στο Ιζιούμ και παρέδωσαν στην αμερικανική εφημερίδα.

Τα γράμματα απευθύνονταν στους προϊσταμένους τους αξιωματικούς και έφεραν ημερομηνία 30 Αυγούστου. Περίπου δέκα μέρες αργότερα η πόλη έπεσε στα χέρια των Ουκρανών.

Η «Washington Post» σημειώνει ότι δεν έχει εξακριβώσει την αυθεντικότητα των επιστολών, αλλά, όπως γράφει, βρέθηκαν ανάμεσα σε άρβυλα και στρατιωτικές στολές. Σχετικές φωτογραφίες κυκλοφορούν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αρνούμαι να υπηρετήσω»

Ο διοικητής μιας αντιαεροπορικής διμοιρίας από τη Μόσχα γράφει, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εφημερίδα: «Λόγω έλλειψης ημερών διακοπών και ηθικής εξάντλησης, αρνούμαι να υπηρετήσω στην ειδική επιχείρηση στο έδαφος της Ουκρανίας», όπως έχει βαφτίσει η Μόσχα τον πόλεμο.

Ένας άλλος Ρώσος στρατιώτης ζήτησε απαλλαγή επειδή «η υγεία μου έχει επιδεινωθεί και δεν έχω λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άλλος γράφει ότι υποφέρει από «σωματική και ηθική εξάντληση». Άλλοι στρατιώτες παραπονέθηκαν ότι δεν πήραν άδεια για το ταξίδι του μέλιτος ή για να παραβρεθούν στη γέννηση του παιδιού τους.

Τα λόγια των Ρώσων στρατιωτών δείχνουν πόσο πεσμένο πρέπει να ήταν το ηθικό τους. Σύμφωνα με την «Washington Post», το παρόμοιο στιλ με το οποίο είναι γραμμένες οι επιστολές υποδηλώνει ότι οι στρατιώτες είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Δεν είναι απίθανο να ήταν παρόμοια η διάθεση πολλών άλλων Ρώσων στρατιωτών και να επιδεινώθηκε μετά τις σφοδρές απώλειες.

Γράμματα παιδιών από τη Ρωσία

Οι Ουκρανοί βρήκαν επίσης και γράμματα σταλμένα από τη Ρωσία στους Ρώσους στρατιώτες, με σκοπό να τους ενθαρρύνουν. Φαίνεται ότι συντάχθηκαν από παιδιά.

«Γεια σου! Δεν ξέρω σε ποιον θα φθάσει αυτό το γράμμα, αλλά ξέρω ότι περνάς μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο. Γι’ αυτό και θέλω να σε υποστηρίξω.

Πιθανώς να πεινάς, να κρυώνεις, να θέλεις να γυρίσει στο σπίτι σου, στην οικογένειά σου ή στους φίλους της παιδικής σου ηλικίας» γράφει ένα κορίτσι, ονόματι Νάστια.

Διαβάστε ακόμη: