Ανάμεσα στους πολύβουους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, εκεί όπου οι λέξεις ζυγίζονται και οι αποφάσεις βαραίνουν, υπάρχει ένας χώρος που κινείται σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς.
Το εστιατόριο της Βουλής δεν είναι απλώς ένα σημείο σίτισης, αλλά ένα από τα πιο «ζωντανά» κύτταρα του κτιρίου.
Κάθε μεσημέρι γεμίζει με βουλευτές και εργαζόμενους που αφήνουν για λίγο τα έδρανα και τα γραφεία τους και συναντιούνται γύρω από πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τη σύγχρονη διατροφή.
Στην καρδιά αυτής της καθημερινής γαστρονομικής σκηνής βρίσκεται η σεφ Κωνσταντίνα Μητσοτάκη και η ομάδα της.
Με χαμηλούς τόνους αλλά σταθερό ρυθμό, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εξυπηρετώντας ένα κοινό απαιτητικό και πολυσυλλεκτικό, που ξέρει τι θέλει και δεν διστάζει να το πει.
Από τα λαδερά στα bowls
Το μενού του εστιατορίου θυμίζει καλοδουλεμένο ημερολόγιο ελληνικής καθημερινότητας. Λαδερά όπως φασολάκια, όσπρια όπως φακές, πιάτα σχάρας με μπιφτέκια, μπριζολάκια ή φιλέτο κοτόπουλο, φρέσκιες σαλάτες και γλυκά που κλείνουν ιδανικά το γεύμα. Οι τιμές παραμένουν προσιτές, με πιάτα όπως οι γίγαντες πλακί, το χοιρινό κοντοσούβλι ή το φρέσκο ψάρι σχάρας να δείχνουν ότι το καλό φαγητό δεν χρειάζεται υπερβολές για να ξεχωρίσει.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, κάτι έχει αλλάξει. Εκεί που κάποτε κυριαρχούσαν τα παραδοσιακά πιάτα, πλέον πρωταγωνιστεί η πιο ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή. Τα bowls έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια: πλήρη γεύματα με βάση ρύζι ή κινόα, λαχανικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, από κοτόπουλο και μοσχάρι μέχρι γαρίδες και σολομό. Είναι το πιάτο που «φεύγει» πρώτο, κάθε μέρα διαφορετικό, κάθε μέρα επίκαιρο.
Κρέας, ελληνικά τυριά και ένα ποτήρι κρασί
Παρά τη στροφή στο healthy, οι πιο comfort επιλογές δεν έχουν χαθεί. Μοσχαρίσια ribs με πουρέ, μοσχάρι bourguignon, χοιρινά μπριζολάκια με θυμάρι και baby πατάτες παραμένουν σταθερές αξίες, με τους θαμώνες να ρωτούν συχνά πότε θα επιστρέψουν στο μενού. Τα ελληνικά τυριά έχουν τη δική τους θέση, με ΠΟΠ επιλογές από Μετσόβο, Μυτιλήνη και Κρήτη, ενώ η κάβα δίνει τον τόνο με γνωστές ελληνικές ετικέτες σε τιμές που επιτρέπουν και το «ένα ποτήρι ακόμη».
Στο τέλος, τα γλυκά. Σοκολατόπιτα, lemon pie, cheesecake, κορμός σοκολάτας ή πορτοκαλόπιτα λειτουργούν σαν μικρή ανταμοιβή μετά από μια απαιτητική μέρα. Απλά, οικεία, χωρίς επιτήδευση.
Ποιοι κάθονται στα τραπέζια
Σε αντίθεση με ό,τι ίσως φαντάζεται κανείς, οι πολιτικοί αρχηγοί σπάνια περνούν την πόρτα του εστιατορίου. Τις περισσότερες φορές επιλέγουν να φάνε στα γραφεία τους. Στα τραπέζια θα δει κανείς κυρίως βουλευτές και εργαζόμενους, ανθρώπους που γνωρίζονται μεταξύ τους και αντιμετωπίζουν τον χώρο σχεδόν σαν καθημερινό σημείο συνάντησης.
Μια κουζίνα αλλιώτικη από τις άλλες
Το να είσαι σεφ στη Βουλή δεν μοιάζει με καμία άλλη επαγγελματική κουζίνα. Το μενού αλλάζει κάθε εβδομάδα, η προετοιμασία ξεκινά κάθε μέρα από την αρχή και η ποικιλία είναι κανόνας, όχι εξαίρεση. Κάθε ημέρα πρέπει να υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα: λαδερό, όσπριο, κρέας, ψάρι, ζυμαρικό, σούπα. Ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός, αλλά ακριβώς αυτό είναι που κάνει τον κόσμο να επιστρέφει.
Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται μια δεμένη ομάδα. Μια αλυσίδα ανθρώπων που δουλεύουν με συντονισμό και συνέπεια, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στον πιο θεσμικό χώρο της χώρας, το καλό φαγητό παραμένει θέμα φροντίδας, συνεργασίας και καθημερινής προσπάθειας.