To Radar, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, καταγράφοντας τις εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών, έχει αναφέρει ότι καλώς ή κακώς υπάρχει θέμα με τη δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων, καθώς από τη μία η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και από την άλλη πληθωρισμός και ακρίβεια έχουν μειώσει δραστικά τις δυνατότητες αποπληρωμής από τους δανειολήπτες.

Οι τράπεζες, βέβαια, είχαν κάθε λόγο να μην δημοσιοποιούν τέτοια στοιχεία. Η κεντρική τράπεζα, όμως, δεν μπορεί να κρατάει…μυστική μία τέτοια δυσμενή εξέλιξη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, κατάσταση που εμπνέει φυσικά ανησυχίες, λόγω του αυξητικού ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Είναι φανερό ότι σταδιακά το πρόβλημα θα μεγαλώνει, καθώς οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, της επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και των πληθωριστικών πιέσεων – που αντί να μειώνονται, δυστυχώς αυξάνονται – θα καθιστούν ολοένα και μεγαλύτερη τη δυσκολία αποπληρωμής των δανειακών δόσεων, ακόμα και σε όσους με μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα τις εξυπηρετούσαν.

Τραπεζικοί παράγοντες, μάλιστα, που γνωρίζουν όσο λίγοι την πραγματική εσωτερική εικόνα των δανειοδοτήσεων και της όποιας εξυπηρέτησής τους, αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερο, αφενός γιατί στο διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου έχουν συσσωρευτεί δεκάδες και εκατοντάδες νέα προβληματικά δάνεια, αφετέρου γιατί οι τράπεζες κρατάνε στα συρτάρια τους ως… άχρωμα πάρα πολλά ακόμα προβληματικά δάνεια, δεχόμενες ακόμα και περιστασιακές πληρωμές, προκειμένου να μην “κοκκινίσουν” και αυτά.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, αντιλαμβάνεστε – όπως φυσικά αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα η ΤτΕ, για αυτό και προειδοποιεί – ότι όταν γίνουν γνωστά τα ετήσια στοιχεία, που θα περιλαμβάνουν και το δεύτερο εφετινό εξάμηνο, προφανώς θα είναι χειρότερα αυτών του πρώτου εξαμήνου.

Διαβάστε ακόμη: