Η Emma Coronel Aispuro σύζυγος του μεξικανού αφεντικού ναρκωτικών Joaquin Guzman, ευρύτερα γνωστός ως «El Chapo», ομολόγησε χθες, Πέμπτη 10 Ιουνίου, ένοχη για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με την «αυτοκρατορία» ναρκωτικών του συζύγου της.

Η άλλοτε νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς και τρίτη σύζυγος του El Chapo, 31 ετών, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο «Ντάλες» τον Φεβρουάριο και παρέμενε υπό κράτηση.

Η Emma Coronel Aispuro απολογήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, σχεδόν δύο χρόνια μετά την καταδίκη του El Chapo σε ισόβια κάθειρξη συν 30 χρόνια. Ο ίδιος εκτίει την ποινή του στη φυλακή Supermax στην πόλη Φλόρενς, στην πολιτεία Κολοράντο.

Η Coronel Aispuro φέρεται να βοήθησε τον σύζυγό της να διευθύνει τη συμμορία του, το επιλεγόμενο Sinaloa Cartel, καθώς και να αποδράσει με τρόπο αντάξιο «χολιγουντιανής ταινίας» από φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Αλτιπλάνο του Μεξικού το 2015.

Ομολόγησε η σύζυγος του El Chapo

Όταν συνελήφθη από το FBI, υπήρχε μια έντονη συζήτηση για το κατά πόσο η Coronel, η οποία διατηρεί διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και μεξικανική) θα έδινε πληροφορίες στην κυβέρνηση αναφορικά με τους συνεργάτες του συζύγου της, τους συγγενείς και τους επιχειρηματικούς του εταίρους με αντάλλαγμα μια ελαφρύτερη ποινή.

«Προχωράτε στην συγκεκριμένη ομολογία επειδή είστε ένοχη και για κανέναν άλλον λόγο;» ρώτησε ο δικαστής της δίκης, μέσω διερμηνέα, και η ίδια απάντησε στα ισπανικά «ναι!».

Η σύζυγος του El Chapo, Emma Coronel Aispuro, παραδέχεται κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών

Η κινηματογραφική απόδραση του El Chapo το 2014

Τον Φεβρουάριο του 2014 ο El Chapo ο οποίος είχε συλληφθεί για δεύτερη φορά, οδηγήθηκε στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «El Altiplano», στην Τολούκα.

Ο ίδιος δεν ήταν διατεθειμένος να περάσει πολύ χρόνο μέσα στη φυλακή. Έτσι, με τη βοήθεια έμπιστων ανδρών του και της γυναίκας του άρχισε να οργανώνει την απόδρασή του η οποία «εντυπωσίασε».

Η σύζυγος του αγόρασε ένα οικόπεδο σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την φυλακή, το οποίο περιελάμβανε και ένα παλιό οίκημα. Από το εσωτερικό του κτίσματος ως το κελί του El Chapo άνοιξαν μια σήραγγα 1,5 χιλιομέτρου.

Στο κελί υπήρχε κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, το οποίο όμως δεν κάλυπτε δύο σημεία. Το τυφλό σημείο, στο οποίο βρισκόταν η τουαλέτα, ήταν αυτό που ένωνε το κελί με το οίκημα εκτός της φυλακής μέσω της σήραγγας.

Το τούνελ διέθετε ράγες, φωτισμό και κλιματισμό.

Την «επιχείρηση» αυτή διεύθυνε η σύζυγος του El Chapo, η οποία έδινε οδηγίες σε δύο από τους γιους του.

Τότε, πολλοί υποστήριξαν πως ο Γκουσμάν φυγαδεύθηκε κανονικά από την πόρτα με τη βοήθεια της κυβέρνησης. Ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε δεχτεί πολλές φορές υπέρογκα πόσα ως δωροδοκία από τον El Chapo. Έτσι, ακούστηκε το σενάριο της συνεργασίας Νιέτο-Γκουσμάν-Κορονέλ για την απόδραση αυτή.