O τουρισμός  ανοίγει μετά τις 14 του Μάη ωστόσο ήδη σε ακίνητα τύπου Airbnb καταγράφεται κίνηση είτε από «ψηφιακούς νομάδες» είτε από όσους έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν. Δεν είναι τυχαίο ότι   σε μικρά νησιά  που έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί έχουν κάνει την εμφάνισή τους ξένοι με πρόθεση για μακράς πνοή διαμονή κυρίως με βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο φόντο αυτό μέσα σε ένα μήνα, με βάση και την τελευταία συμφωνία μεταξύ των φορολογικών αρχών της χώρας και των μεγάλων πλατφορμών της οικονομίας διαμοιρασμού, θα πρέπει όσοι έχουν ακίνητο στις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia, να αναφέρουν τον Αριθμό Μητρώου του Ακινήτου τους στο υποχρεωτικό ειδικό πεδίο της κάθε πλατφόρμας

Μάλιστα σε μήνυμά της προς τους πελάτες της η Airbnb αναφέρει ότι η προθεσμία είναι μέχρι την 1η Ιουνίου. Εναλλακτικά όπως ενημερώνει θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση βάσει του ελληνικού νόμου περί βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όσοι έχουν ήδη εγγραφεί ή η καταχώρησή τους εξαιρείται από αυτή την υποχρέωση, πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο Αριθμός Μητρώου του Ακινήτου τους είναι ενημερωμένος. Επίσης η Airbnb δεσμεύεται ότι θα δώσει πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις νέες υποχρεώσεις των οικοδεσποτών στην Ελλάδα, τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του κ. Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού περιλαμβάνει :

 

· Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

· Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

· Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

· Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, με αυτήν τη συμφωνία, διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχων καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, υποχρεώνονται να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ. Ουσιαστικά όσοι ενοικιάζουν «με μαύρες μισθώσεις» καλούνται να δηλώσουν τα ακίνητά τους καθώς αν δεν το κάνουν, τότε οι πλατφόρμες υποχρεούνται να αποστέλλουν τα πλήρη στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ και τους αποβάλλουν, μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ.

Tα στοιχεία στην ΑΑΔΕ

Να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει από τις πλατφόρμες κάθε Φεβρουάριο όλα τα στοιχεία εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση, του προηγούμενου έτους, διευκολύνοντας έτσι τις διασταυρώσεις της.

Αντίστοιχες πάντως συμφωνίες έχουν γίνει και με άλλες φορολογικές αρχές όπως της Γαλλίας ενώ ήδη μετά τις σχετικές «ζυμώσεις» έχει διασφαλιστεί η συνεργασία μεταξυ των πλατφορμών οικονομίας διαμοιρασμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση κανόνων στις διαδικτυακές κρατήσεις, σημειώνοντας ότι υπέγραψε εταιρική σχέση ανταλλαγής δεδομένων με την Επιτροπή για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται.

Επίσης η Airbnb έχει υπογράψει περισσότερες από 100 συνεργασίες με οργανισμούς μάρκετινγκ προορισμού, κυβερνήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.