Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διαγωνισμός του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών για πρόσληψη Τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει να τρέξει πλήθος έργων τα οποία βγαίνουν ή έχουν ξεκινήσει να προωθούνται.

Και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται έχει να κάνει τόσο με το ύψος του διαγωνισμού που ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσόν των 46,5 εκατ. ευρώ, ιλιγγιώδες για μελετητές, αλλά και γιατί οι τεχνικοί σύμβουλοι που θα επιλεγούν και θα υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο για να τρέξουν τα έργα όσον αφορά μελέτες, προδιαγραφές, προκηρύξεις , θα δύνανται να «κόψουν και να ράψουν» τα έργα αυτά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργολάβων.

Διότι η πράξη έχει καταδείξει στο χώρο των κατασκευών ότι η μεθοδολογία ωρίμανσης των έργων προκειμένου να δημοπρατηθούν ουσιαστικά φωτογράφιζε εκ των προτέρων τον ανάδοχο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις όλη η προεργασία τούτη καθόριζε μελλοντικές εξελίξεις και πάλι υπέρ των εργολάβων, είτε αυτή αφορούσε έσοδα από συμβάσεις παραχώρησης, αποζημιώσεις από απαλλοτριώσεις, είτε αποφάσεις από την διαιτησία στην οποία προσέφευγαν οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Με μόνιμο κερδισμένο τον ιδιώτη και όχι το δημόσιο – ελληνικό κράτος, που ποτέ δεν κέρδισε ούτε μια διαιτησία απέναντι σε εργολάβο!!! Σημεία των καιρών!

Επί του προκειμένου τώρα, στον διαγωνισμό κατά πληροφορίες κατέβηκαν 5 κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία μετέχουν όλες οι μεγάλες μελετητικές εταιρίες του χώρου.

Πρόκειται για τις κοινοπραξίες των οποίων ηγούνται η Hill με τη Nama, η Salfo, η Aecom, η Planet και η Διαδικασία.

Από τις 5 κοινοπραξίες θα επιλεγούν οι 3 που θα κληθούν να υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις για να τρέξουν τα έργα τόσο από το πρόγραμμα των 13 δις. ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όσο και από το ΕΣΠΑ 2021-27 που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με βάση την τεχνική επάρκεια της πρότασης κατά 85% ενώ η οικονομική προσφορά θα μετρήσει σε ποσοστό 15%!

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι διαχρονικά λόγω του κομβικού ρόλου των μελετητών – τεχνικών συμβούλων των μεγάλων έργων, πίσω από τις μελετητικές εταιρίες κρύβονταν οι διαχρονικοί και προνομιακοί εργολάβοι που αποσκοπούσαν να προκηρυχθούν τα έργα φωτογραφικά σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω» και τις δικές τους ικανότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα!