Το άνοιγμα των αγορών σήμερα θα έχει βαρύνουσα σημασία για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αγορές και πως αυτές θα ανταποκριθούν στην κίνηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB), που αργά χθες το βράδυ πέταξε σανίδα σωτηρίας στην Credit Suisse.
Και πλέον όλα είναι στο τραπέζι καθώς τρεις είναι οι εναλλακτικές.
Δηλαδή είτε θα υπερισχύσουν τα «γεράκια» που θέλουν αύξηση κατά 0,5% κόντρα στα «περιστέρια» που είναι υπέρ μίας ήπιας κίνησης στο 0,25%, ακόμα και να μην αυξηθεί καθόλου το επιτόκιο του ευρώ.
Η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (όπως και η ρυθμιστική αρχή FINMA) διαβεβαίωσε πως η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας και αν χρειαστεί, η SNB θα παράσχει στην Credit Suisse ρευστότητα.
Σε ότι αφορά τώρα τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, τόσο η ΤτΕ, όσο και οι διοικήσεις τους διαβεβαιώνουν πως είναι θωρακισμένες, διαθέτουν υψηλή κερδοφορία, χαμηλούς δείκτες προβληματικών δανείων, ισχυρούς δείκτες κάλυψης ρευστότητας και δεν έχουν έκθεση στο εξωτερικό.
Όμως, παρά την κερδοφορία που παρουσίασαν για τη χρήση του 2022 και τις θετικές προοπτικές για το 2023, χθες οι μετοχές των συστημικών τραπεζών υπέστησαν σημαντικές απώλειες.
Το μεγάλο πλεονέκτημα σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες είναι ότι υποχρεούνται να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και υποβάλλονται σε τακτικά stress tests γύρω από τη δομή του ισολογισμού τους όσον αφορά τις εκροές ρευστότητας και καταθέσεων, τον κίνδυνο επιτοκίου και τα εποπτικά κεφάλαια.
Ειδικά οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δήλωση του στα social media ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλεξ Πατέλης.