«Η κυβέρνηση ενισχύει τις παλιές συμμαχίες και δημιουργεί νέες στην ευρύτερη γεωπολιτικά γειτονιά μας. Αποδεικνύει έτσι ότι ασκεί μια σταθερά ενεργητική εξωτερική πολιτική και εργάζεται για την ειρήνη επιδιώκοντας την συνεργασία με τους γείτονες της χώρας μας».
Με τα λόγια αυτά στο radar κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης θέλησε να επισημάνει την σημασία που δείχνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά για την θέση της χώρας μας και σε διεθνές επίπεδο.
Άλλωστε πριν από μερικούς μήνες, έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ δύο φορές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει επισκεφθεί και το Ισραήλ.
Η πολιτική των συμμαχιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου καλλιεργήθηκε με τα τριμερή σχήματα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Τους τελευταίους μήνες όμως απέκτησε νέα χαρακτηριστικά.
Ο διακρατικός αγωγός φυσικού αερίου EastMed σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το EastMedGasForum έγινε διεθνής οργανισμός, η υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, οι κοινές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως το Ισραήλ η Αίγυπτος η Σαουδική Αραβία και άλλες ενέργειες έχουν προκαλέσει αυξημένο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Ιδιως μάλιστα τώρα που έχει εκλείψει το στήριγμα που είχε βρει ο ερντογάν στον Ντόναλντ Τραμπ .
Στο Filia Forum- που διεξήχθη σχετικά πρόσφατα στην Αθήνα, -σηματοδοτεί, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τη σύμπραξη Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο».
Την ίδια ώρα, σε μία ένδειξη της πολυεπίπεδης συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, υπεγράφη στην Αθήνα η αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε διεθνή ΜΜΕ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή σημασία έχουν οι συνεχείς επαφές του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του ΥΕΘΑ Ν Παναγιωτόπουλου, με ομόλογους τους των χωρών της περιοχής. Στόχος η πραγματοποίηση σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο προώθησης και εμπέδωσης της αμυντικής διπλωματίας, καθώς και ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών».
Η ενίσχυση και διεύρυνση των περιφερειακών σχημάτων στην ευρύτερη «γειτονιά» μας είναι μια επιλογή την οποία συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
«Είναι πλέον γεγονός -οπως τόνισε στο radar στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.- ότι μετά από μια πολιτική φύρδην μίγδην του Σύριζα όπως και στους περισσότερους τομείς η Ελλάδα επέστρεψε σε μια σταθερή πλεύση χωρίς μεγαλοστομίες και φωνασκίες άνευ ουσίας. Προχώρα με σχέδιο και πράξεις στην επομένη μέρα ώστε να γνωρίζουν άπαντες ότι είναι δυνατός παίκτης στην γεωπολιτική σκακιέρα της Ν Α Μεσόγειου».
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης-Μέσης Ανατολής και Κόλπου