Μια παράδοξη ιστορία πόθου, διαφθοράς και εγκλήματος, μέσα από ένα παρακμιακό, αστείο βαριετέ αποτελεί το έργο του Georges de la Fouchardiere «Η Σκύλα», που ανεβαίνει στις 27 Απριλίου στη Σκηνή Intermedia του Θεάτρου Αλκμήνη, σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά, 150 μετά τη γέννηση του συγγραφέα.
Η αιώνια σύγκρουση της καλλιτεχνικής αξίας με τους αδηφάγους εμπόρους τέχνης και ο φαύλος κύκλος υπερκέρδους γύρω απ’ αυτήν, η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος και η εξάρτηση όλων των «ιερών» θεσμών και των κοινωνικών σχέσεων από το χρήμα, σχολιάζονται με σκληρότητα και χιούμορ από τους δύο αφηγητές, που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης.
ο Μωρίς, ένας φιλήσυχος, έντιμος ιδιωτικός υπάλληλος, δυστυχισμένος σ’ έναν συμβατικό γάμο με την Αντέλ και με μόνες διεξόδους τον αγοραίο έρωτα και την παράξενη ζωγραφική του, ερωτεύεται για πρώτη φορά στη ζωή του, παράφορα, τη Λουλού, μια αφελή πεταλουδίτσα της νύχτας. Εκείνη, όμως, μαζί με τον αδίστακτο προστάτη και εραστή της, Ντεντέ, τον εξαπατούν. Ο Μωρίς, μέσα από μια συνάντηση με τον Αλέξις, έναν αναπάντεχο προσωρινό σωτήρα του, ξεγελιέται ότι θα ευτυχήσει με τη Λουλού, όμως, σιγά σιγά, χάνει τα πάντα, την εντιμότητά του, την αξιοπρέπεια, ακόμη και την πατρότητα των πινάκων του, αφού η Λουλού τους παρουσιάζει ως δικούς της. Οι Ειδήμονες της Τέχνης παίρνουν το μέρος της. Εκείνος, ανακαλύπτει ότι η Λουλού τον απατά, αλλά την αγαπά τόσο, ώστε την συγχωρεί. Η Λουλού βρίσκεται βίαια δολοφονημένη. Η Κόλαση ακολουθεί για πάντα τον Μωρίς.
Το βιβλίο και η ταινία
Στη λογοτεχνική μορφή του έργου, που διαφέρει από την παράσταση, η υπόθεση ξεδιπλώνεται μόνο μέσα από τρεις μονολογικές αφηγήσεις των βασικών ηρώων, που αποτελούν το αιώνιο τρίγωνο: Αυτός, Αυτή και ο Άλλος.
Ο Georges de la Fouchardiere γράφει το μυθιστόρημα LA CHIENNE στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του κραχ, το 1929, όπου καραδοκεί η γέννηση του Φασισμού, καθρεφτίζοντας τα θολά χρώματα μιας τραυματισμένης κοινωνίας.
Η Σκύλα, (LA CHIENNE, 1929), είναι ένα κοινωνικό αναρχικό noir μυθιστόρημα, με σκωπτικές πινελιές, ένα ειρωνικό ψυχολογικό thriller, που μεταφέρει την αγωνία της εποχής του Μεσοπολέμου και την απαξία για κάθε παραδεδομένο κοινωνικό ή ηθικό κανόνα. Yμνώντας τον αγοραίο έρωτα και διαχέοντας στο μυθιστόρημα άκρατη σεξουαλικότητα, ο Georges de la Fouchardiere απλώνει το εξπρεσιονιστικό του πέπλο πάνω από τον βούρκο μιας κοινωνίας σε αδιέξοδο και παραφορά, με σκοπό να φέρει στο φως την έλλειψη κάθε ηθικής και επιπλέον, αφήνει ένα έγκλημα να αιωρείται, ατιμώρητο. Η μελαγχολία και η ειρωνεία καραδοκούν.
Ο κόσμος είναι άδικος, σκληρός, ηλίθιος και βίαιος και η ζωή δεν έχει αξία. Η δικαιοσύνη είναι ανίσχυρη και «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η μόνη βεβαιότητα είναι η Προδοσία.
Διέξοδοι είναι μόνο η Τέχνη και το Γέλιο, έστω κι αν αυτό αντηχεί μέσα από το Έρεβος.
Η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, η διαφθορά, η ισοπέδωση των αξιών και η εγκληματικότητα, έχουν αφήσει τα ίχνη τους στη διάχυτη ατμόσφαιρα ζόφου, θυμού, σαρκασμού και απαξίας, που διατρέχει το έργο.
Τετάρτη & Κυριακή, στις 20:00
Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15
Διαβάστε ακόμη:
- Πως η Moody’s «κλείδωσε» τα Business Plans των τραπεζών για την επόμενη τριετία
- ΔΕΗ: Προσαρμοσμένο EBITDA στα €1,8 δισ. για το 2024 – Διανομή μερίσματος €0,40/μετοχή
- Ρεκόρ κερδοφορίας για την Lamda Development το 2024 – Αύξηση κατά 71%
- Σάλος μετά την εξαγγελία Τραμπ για δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα