Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19, τον κορωνοϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, την προοπτική των εμβολίων και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Μ. Θεοδωρίδου: Tα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax
Για τα νέα εμβόλια Sanofi και Novavax, που έρχονται στη χώρα μας, μίλησε κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όσον αφορά στο εμβόλιο της Novavax τόνισε ότι η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη και δεν την παράγει ο οργανισμός. “Είναι εμβόλιο παλιάς τεχνολογίας, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη γρίπη. Το ανοιγμένο μπουκαλάκι, μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου” είπε η κα Θεοδωρίδου.
Σημείωσε παράλληλα ότι χορηγείται σε δυο δόσεις, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, σε ηλικίες 18 ετών και άνω, ενώ η προστασία αρχίζει μετά τη 14η ημέρα. Τα δεδομένα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης τόνισε ότι είναι περιορισμένα, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και κοινές με τα υπόλοιπα εμβόλια.
Στις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε 90% προστασία και 89,7% για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου. Τέλος, σημείωσε ότι με αυτό το εμβόλιο μπορούν να πειστούν οι διστακτικοί και να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί σε περιοχές μα χαμηλή κάλυψη.
Για τις εταιρίες Sanofi και Glaxo τόνισε ότι αναπτύσουν εμβόλιο για αναμνηστική δόση, αλλά αναμένονται τα αποτελέσματα.
Για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως η επιτροπή αξιολογεί στοιχεία για την επέκταση της τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα λόγω χρόνιων θεραπειών. Έκανε δε γνωστό ότι η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας. Πρόσθεσε ακόμα ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν έμμεση προστασία μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους.
Όσον αφορά στον 12χρονο που εκδήλωσε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο και νοσηλεύεται στο Παίδων, η κα Θεοδωρίδου απάντησε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν από το σύνδρομο MIS-C.
Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου απαιτούνται για την προστασία των παιδιών ακόμα και μετά από νόσησή τους.
Μ. Θεμιστοκλέους: 324.000 πολίτες δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση για να μείνει ενεργό το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σήμερα 7 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και τρεις μήνες από τη μία δόση του μονοδοσικού Johnson & Johnson έτσι ώστε να μείνει ενεργό το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ανέφερε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Από τα 4.340.000 πολίτες που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και δυνητικά θα έληγε σήμερα το πιστοποιητικό τους εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5% που αντιστοιχεί σε 4.016.000 πολίτες και μόνο ένα 7,5% δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση που αντιστοιχεί σε 324.000 πολίτες. Είναι 147.000 πολίτες με το εμβόλιο Johnson & Johnson και 177.000 πολίτες με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Ακόμα ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε γνωστό μεταξύ άλλων ότι ξεπεράσαμε σήμερα τα 19.600.000 εμβολιασμούς ενώ περισσότερα από 7.790.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,2% του γενικού πληθυσμού και 83,9% του ενήλικου πληθυσμού.