Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά του κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,09 τρισεκατομμύρια ρούβλια (28,4 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές), έναντι των 135,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων την περίοδο της πανδημίας, το 2020, λόγω των αυξημένων τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο όμιλος που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του το 2021 αυξήθηκαν κατά 10,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια από τα 6,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια που ήταν το 2020.

Το μερίδιο της εταιρείας στα παγκόσμια και ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου αποτελούν το 18% και 72%, αντίστοιχα, και συμβάλλει στο 14% και 74% της παγκόσμιας και της ρωσικής παραγωγής φυσικού αερίου. Η εταιρεία εφαρμόζει ενεργά έργα μεγάλης κλίμακας με στόχο την αξιοποίηση των πόρων του φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ, την Αρκτική, την Ανατολική Σιβηρία και την Άπω Ανατολή, καθώς και έργα για την εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων στο εξωτερικό. Η Gazprom είναι προμηθευτής αερίου Ρώσων και ξένων καταναλωτών. Η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου – ενοποιημένου συστήματος προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας με συνολικό μήκος άνω των 168000 χλμ. Η Gazprom πουλάει περισσότερο από το ήμισυ του παραγόμενου αερίου στους ρώσους καταναλωτές και τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε περισσότερες από 30 χώρες εντός και εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.