Ρωσικό δικαστήριο ανακοίνωσε  ότι επέβαλλε στην αμερικανική εταιρεία Google τρία ξεχωριστά πρόστιμα συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ρουβλίων (66.672 ευρώ) επειδή δεν απομάκρυνε περιεχόμενο από την πλατφόρμα της το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται εν μέσω μιας ευρύτερης διαμάχης που υπάρχει μεταξύ της Μόσχας και της Google. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, προειδοποίησε σήμερα ότι η Μόσχα θα μπορούσε τελικά να επιβραδύνει την πλατφόρμα της εταιρείας στην χώρα, εάν δεν καταφέρει να διαγράψει το απαγορευμένο περιεχόμενο.

Έχει ήδη επιβάλει «τιμωρία» στο Twitter

Η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει μια τιμωρητικού χαρακτήρα επιβράδυνση στην πλατφόρμα του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter επειδή δεν είχε διαγράψει απαγορευμένο περιεχόμενο, ως μέρος της προσπάθειας που κάνει η Μόσχα να ελέγξει τους γίγαντες της Δυτικής τεχνολογίας και να ενισχύσει αυτό που αποκαλεί «κυριαρχία» στο διαδίκτυο.

Η εταιρεία Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις, όπως απεφάνθη το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας, επιβάλλοντας πρόστιμο 2 εκατ. ρουβλίων για κάθε παράβαση. Η Google Russia δεν ανταποκρίθηκε αμέσως, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Οι κατηγορίες αφορούν αναρτήσεις, οι οποίες όπως ισχυρίζεται η Ρωσία ενθάρρυναν ανηλίκους να συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες από τις αρχές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν άνθρωποι σε όλη την επικράτεια της Ρωσία βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μετά την σύλληψη του.

Πρόστιμο και στο Facebook

Σήμερα επίσης, το δικαστήριο επέβαλλε στο Facebook, πρόστιμο 26 εκατομμυρίων ρουβλίων, (289.301 ευρώ), επειδή δεν διέγραψε περιεχόμενο το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο. Τον Απρίλιο ρωσικό δικαστήριο είχε επιβάλλει τρία ξεχωριστά πρόστιμα στο Twitter ύψους 8,9 εκατομμυρίων ρουβλίων (99.030 ευρώ) επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ για παρόμοιους λόγους είχε επιβληθεί πρόστιμο και στην εταιρεία TikTok.

Οικονομικές… κυρώσεις και στην Apple

Θυμίζουμε πως η ρωσική Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) είχε ανακοινώσει ότι επέβαλλε πρόστιμο στην αμερικανική εταιρεία Apple πρόστιμο 12,1 εκατομμυρίων δολαρίων για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην αγορά εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας. Η FAS δήλωσε ότι η διανομή εφαρμογών για κινητά από την Apple μέσω του λειτουργικού συστήματος iOS είχε ως αποτέλεσμα να δώσει στα δικά της προϊόντα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Στις 26 Απριλίου η FAS επέβαλλε στην Apple Inc. πρόστιμο που υπερβαίνει τα 906,3 εκατομμύρια ρούβλια (12,1 εκ. δολαρίων) για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της FAS. H Apple ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με την απόφαση της FAS και θα υποβάλλει έφεση με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Σημειώνεται, πως οι δυτικές εταιρείες τεχνολογίας δέχονται αυξανόμενες πιέσεις στην Ρωσία του τελευταίους μήνες. Η αρμόδια ρωσική ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών είχε επιβραδύνει τη λειτουργία του Twitter επειδή δεν είχε αφαιρέσει από την πλατφόρμα του παράνομο περιεχόμενο όπως ισχυρίζεται η Μόσχα, ενώ «πυρά» έχουν δεχθεί η Google, το Facebook και το TikTok της Alphabet.