Η αμερικανική πρεσβεία στην Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως o αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Μπαρτ Γκόρμπαν απελάθηκε από την Ρωσία, αλλά δεν έγιναν άμεσα σαφείς οι λόγοι της απέλασης του.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Η απάντηση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο TASS. «Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης έφυγε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας εναλλαγής, καθώς η θητεία του έληξε τον Ιανουάριο. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση», δήλωσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η βίζα που διέθετε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ. «Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια» δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία