Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «σκόπιμα επιδείνωσε την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, προμηθεύει το καθεστώς του Κιέβου με φονικά όπλα και συντονίζει παρόμοιες προσπάθειες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ» και απείλησε να επεκτείνει τη λίστα κυρώσεων «σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι το Κρεμλίνο τον περασμένο μήνα ουσιαστικά χαρακτήρισε τον κ. Τζόνσον τον νούμερο ένα δημόσιο εχθρό της Ρωσίας για τον ρόλο του στη κινητοποίηση της Δύσης ενάντια στον παράνομο και βάρβαρο πόλεμο του Πούτιν εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας.

Συνάντηση Τζόνσον – Ζελένσκι

Στις 9 Απριλίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ότι η Βρετανία θα παράσχει στη χώρα 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αποτίοντας φόρο τιμής στον ουκρανικό στρατό.

Εκτός από τον στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο στους Ουκρανούς και την ηγεσία της χώρας. Ο Τζόνσον μίλησε για την ακλόνητη ηγεσία του προέδρου Ζελένσκι και τον ακατανίκητο ηρωισμό και θάρρος του ουκρανικού λαού απέναντι στις θηριωδίες του Βλαντιμίρ Πούτιν.