Η «βασίλισσα» των πέντε συνεχόμενων ηττών από τους «μπλαουγκράνα», αντέδρασε, επέστρεψε από το –11 του πρώτου ημιχρόνου και πήρε μεγαλειωδώς το «χρυσό» εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου (21/05) με αντίπαλο τον τουρκικό σύλλογο, ο οποίος νωρίτερα επικράτησε του Ολυμπιακού με 77–74 στον πρώτο χρονικά ημιτελικό, χάρη στην τρίποντη «βόμβα» του Βασίλιε Μίτσιτς στα 0.2 δευτερόλεπτα.

Ο –πάντοτε πολύτιμος– Φαμπιέν Κοζέρ θυμήθηκε τα κατορθώματά του τέσσερα έτη νωρίτερα στον τελικό του Φάιναλ Φορ απέναντι στη Φενέρμπαχτσε –συμπτωματικώς, είχε επίσης διεξαχθεί στη σερβική πρωτεύουσα πόληηγήθηκε ξανά και οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης σε ακόμη ένα ραντεβού με την ιστορία, καθώς πρόκειται να διεκδικήσει το 11ο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην πλούσια ιστορία της.

Ακόμη μία απογοήτευση για το σύνολο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αφού δεν κατόρθωσε ούτε εφέτος να φθάσει στην κορυφή του θεσμού.

Μοναδική «παραφωνία» της βραδιάς για τους «μερένχες», ο τραυματισμός του Νάιτζελ Γουίλιαμς–Γκος, που υπέστη διάστρεμμα και η συμμετοχή του στον τελικό, κρίνεται ως αμφίβολη.

Ο Γιαμπουσέλε άρχισε δυναμικά, σκοράροντας με κάθε τρόπο για το γρήγορο 14–8 της Ρεάλ Μαδρίτης, με τη Μπαρτσελόνα να συνέρχεται και να «απαντά» με σερί 7–0 για το 19–19 στην ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου.

Στη συνέχεια, οι Καταλανοί «πάτησαν» γκάζι και προηγήθηκαν ακόμη και με 11 πόντους στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου, με πρωταγωνιστή τον Νίκολα Μίροτιτς.

Το πρώτο ημίχρονο «έκλεισε» στο 34–45, ωστόσο, η ομάδα του Πάμπλο Λάσο όχι μονάχα δεν τα παράτησε, αλλά και με «μπροστάρη» τον Φαμπιέν Κοζέρ, ήταν αποφασισμένη για «αντεπίθεση».

Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Γάλλος γκαρντ «έδωσε» φτερά στη Ρεάλ, η οποία επέστρεψε από το –11 στο 25’ και μάλιστα, ανέκτησε το προβάδισμα στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (60–56).

Η ψυχολογία και το μομέντουμ του αγώνα είχαν αλλάξει πλευρά, η Ρεάλ έφθασε στο +7 στο 34’, όμως, ο Νίκολας Λαπροβίτολα με διαδοχικές εύστοχες προσπάθειες «έβαλε» φωτιά στη «Σταρκ Αρένα».

Σέρχιο Γιουλ και Γκάμπριελ Ντεκ έφθασαν τη διαφορά στους τρεις πόντους, ο Γιαμπουσέλε «ντύθηκε» ήρωας χάρη σε σπουδαίο επιθετικό ριμπάουντ ύστερα από χαμένη βολή του Γιουλ και έκανε αμέσως μετά το 86–83 με μία εύστοχη.

Στην επαναφορά, ο Νίκολα Μίροτιτς προσπάθησε να σουτάρει από το κέντρο με 2.5 δευτερόλεπτα να απομένουν, αλλά η μπάλα ανακόπηκε και το ματς έληξε με νικήτρια τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Διαιτητές: Λαμόνικα, Μπελόσεβιτς, Ντιφάλα.

Τα δεκάλεπτα: 19–19, 45–34, 56–60, 83–86.

Μπαρτσελόνα (Σαρούνας Γιασικεβίτσιους): Ντέιβις 15, Έξουμ 7, Σανλί 2, Σμιτς 1, Χέιζ, Λαπροβίτολα 17, Χίγκινς, Κούριτς, Γιοκουμπάιτις 4, Μίροτιτς 26 (4/7 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 6/6 βολές, 12 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος), Καλάθης 4.

Ρεάλ Μαδρίτης (Πάμπλο Λάσο): Γουίλιαμς–Γκος, Κοζέρ 18 (5/10 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 5/5 βολές, 3 κλεψίματα), Φερνάντες 3, Αμπάλδε 7, Χάνγκα 4, Ντεκ 7, Πουαριέ 6, Ταβάρες 8, Γιουλ 15, Γιαμπουσέλε 18, Τέιλορ.