Η Ψυχρή Λίμνη είναι πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη, φέρνοντας βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις.

Οι συνοπτικοί χάρτες του ευρωπαϊκού μοντέλου ECMWF δείχνουν την τροχιά της ψυχρής Λίμνης και τον επακόλουθο σχηματισμό ενός βαθύ κυκλώνα μεταξύ Ιταλίας και Βαλκανίων, ο οποίος στη συνέχεια θα περιστρέφεται στην Ιταλία με ανάδρομη κίνηση την επόμενη εβδομάδα, καθορίζοντας μια μακρά επιμονή του κρύου και της κακοκαιρίας στην Ευρώπη.

Ψυχρή Λίμνη: Ποιες χώρες στην Ευρώπη επηρεάζει

Το ίδιο μοντέλο ECMWF απεικονίζει την αφθονία των χιονοπτώσεων που φτάνουν ιδιαίτερα στις Άλπεις, οι οποίες θα βυθιστούν κυριολεκτικά από τη «λευκή κυρία» ιδιαίτερα στον ανατολικό τους τομέα, μεταξύ Ιταλίας, Αυστρίας και Σλοβενίας, όπου οι συσσωρεύσεις θα είναι εξαιρετικές.

Τις πιο κρύες στιγμές, το χιόνι θα κατέβει στους λόφους σε όλη την οροσειρά των Άλπεων, έως και 800 – 900 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όχι μόνο στις βόρειες πλαγιές και επομένως στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία όπου στην πραγματικότητα θα μπορούσε να φτάσει ακόμη χαμηλότερα, έως 500 – 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και στην Ιταλία και τη Σλοβενία.

Σε ό,τι αφορά την κακοκαιρία αναμένεται μια πολύ κρίσιμη εξέλιξη. Η καρδιά της Ευρώπης, μεταξύ Γερμανίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας, κινδυνεύει από σφοδρές πλημμύρες. Αλλά η Ιταλία θα εμπλακεί επίσης, σε πολύ βίαια καιρικά φαινόμενα, μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, τη στιγμή των μέγιστων θερμικών αντιθέσεων μεταξύ του εισερχόμενου κρύου αέρα και του ακόμα ήπιου αέρα που παραμένει στα χαμηλότερα στρώματα, όπως επισημαίνει το Forecast Weather.

Oι χάρτες πάντως, δεν δείχνουν να επηρεάζεται η χώρα μας από αυτή την Ψυχρή Λίμνη.

Διαβάστε ακόμη: