Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Σας αποκαλύψαμε πριν μερικές εβδομάδες ότι ο ομογενής μεγιστάνας των Τσιμέντων Φιλάρετος Καλτσίδης, που αγαπάει παθολογικά την Ελλάδα και έχει ένα υπέροχο σπίτι στην Κορώνη της Μεσσηνίας, έκανε πρόταση στον Σπύρο Λάτση προκειμένου να αποκτήσει το ποσοστό που κατέχει στα Ελληνικά Πετρέλαια! Γράψαμε ακόμη, ότι την σχετική πρόταση δεν την έκανε μόνος του αλλά σε κοινοπρακτικό σχήμα με πανίσχυρο Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία που διαθέτει εκτός των άλλων σημαντική ρευστότητα! Φυσικά επρόκειτο για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον Φιλάρετο Καλτσίδη, γνωρίζει πολύ καλά όσο ελάχιστοι, λόγω Aegean τα θέματα των Πετρελαίων, ενώ διαθέτει και σημαντική, για να μην πω τεράστια, ρευστότητα μετά την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Για την κίνηση Καλτσίδη – Μελισσανίδη για τα ΕΛΠΕ είχε ενημερωθεί η Μαριάννα Λάτση. Το όχι του Σπ. Λάτση λόγω “Doctor John”!

Οι πληροφορίες λένε πως για την κίνηση Καλτσίδη – Μελισσανίδη προς τον Σπύρο Λάτση, φέρεται να είχε ενημερωθεί έγκαιρα η κυρία Μαριάννα Λάτση, η οποία κατά πληροφορίες ζήτησε από το δίδυμο των επιχειρηματιών να απευθυνθούν πρώτα στον αδερφό της και εάν δεχόταν θα συζητούσαν το θέμα εκτενώς! Ωστόσο ο Σπύρος Λάτσης, πολύ ευγενικά απάντησε αρνητικά στη σχετική πρόταση, κυρίως γιατί μέσω των ΕΛΠΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει στην ελληνική επιχειρηματική αγορά τον γιο του Γιάννη, γνωστό στο διαδίκτυο ως “Doctor John”.

Η συνάντηση Σπύρου Λάτση με Ευάγγελο Μυτιληναίο με τη διαμεσολάβηση τραπεζίτη

Επί τη ευκαιρία πάντως να σας αποκαλύψω πως συνάντηση με τον Σπύρο Λάτση φέρεται να είχε και ο εισηγμένος μεγαλοεπιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά από την διαμεσολάβηση γνωστού τραπεζίτη. Η συζήτηση μεταξύ των δυο ανδρών αφορούσε όπως μαθαίνω την διερεύνηση να κάνουν μπίζνες από κοινού, στην Ενέργεια αλλά και σε άλλους τομείς ενδιαφέροντος!

Ενδιαφέρον εφοπλιστών για το Διυλιστήριο των Ελληνικών Πετρελαίων

Για την ιστορία, πάντως, μια που τόφερε η κουβέντα για τα ΕΛΠΕ, θα σας αποκαλύψω και κάτι ακόμα! Έλληνες εφοπλιστές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του διυλιστηρίου και μάλιστα οι πληροφορίες λένε πως το ενδιαφέρον τους αυτό το έχουν μεταφέρει ανεπισήμως στους καθ’ ύλην αρμόδιους! Βλέπετε, η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ευνοεί αυτούς που έχουν έτοιμες εγκαταστάσεις και υποδομές για να ανταποκριθούν …

Το ξέφραγο αμπέλι του Αγίου Όρους, η φωλιά των κατασκόπων, ο ρόλος του εφοπλιστή – Διοικητή και η «ώρα ευθύνης» Υπηρεσιών και Ανεξάρτητων Αρχών!

Έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να αντιληφθούν οι πάσης φύσης Αρχές ότι το Άγιον Όρος είχε καταστεί ξέφραγο αμπέλι όπου σουλατσάριζαν τελείως ανεξέλεγκτοι πολλοί και διάφοροι, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε άντρο φιλορώσων πρακτόρων και κατασκόπων. Τώρα, εκ των υστέρων, ενεργοποίησαν αστυνομική δύναμη 70 ατόμων! Είναι όμως πολύ αργά, γιατί αυτοί που ήταν να περάσουν μέσα, πέρασαν. Και αυτοί που ήταν να φύγουν, έφυγαν! Οπότε, μια τρύπα στο νερό…

Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Ρωσικός παράγων χρηματοδοτούσε επί μακρόν τις Ιερές Μόνες ενώ ηγούμενοι και καλόγηροι είχαν αναλάβει το δικό τους θεάρεστο έργο της συλλογής πληροφοριών! Την ίδια στιγμή οι ευθύνες του εφοπλιστή Μαρτίνου, Διοικητή του Αγίου Όρους, που παράλληλα με τα καράβια του μεταφέρει ρωσικά πετρέλαια, θεωρούνται πολύ μεγάλες και πραγματικά είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση, οι Υπηρεσίες και οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με τα έργα και τις ημέρες του!

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Το ΔΣ – «φωτιά» την Τρίτη και η έκθεση – καταπέλτης των υπηρεσιών για την ΑΜΚ του 2015 της Τρ. Πειραιώς!

Μια εξαιρετικά δύσκολη συνεδρίαση προμηνύεται την Τρίτη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία μετά από καιρό συνεδριάζει «διά ζώσης» με φυσική παρουσία των μελών του ΔΣ, λόγω υψίστης σοβαρότητας των θεμάτων!

Όπως αντιλαμβάνεστε τα κρίσιμα ζητήματα όπου «θα πέσουν κορμιά» είναι αυτά της Τράπεζας Πειραιώς, τόσο το νέο ζήτημα, της χειραγώγησης και της εσωτερικής πληροφόρησης για την αύξηση κεφαλαίου του 2021, όσο και το …παλιό, που είναι το πιο «καυτό» και πιο δύσκολο και αφορά στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 με εμπλεκόμενους τα κεντρικά πρόσωπα της τράπεζας την εποχή εκείνη, που πρωταγωνιστούσαν στις πάσης φύσης εξελίξεις!

Εκείνο που δεν έχει καταστεί γνωστό και σαφές στην επιχειρηματική και τραπεζική πιάτσα είναι ότι η …παλιά υπόθεση του 2015, λόγω εμπλοκής συγκεκριμένων προσώπων, επηρεάζει και κάποιες τρέχουσες τραπεζικές εξελίξεις! Ο νοών νοείτο…

Οπότε θα γίνει χαμός! Ιδίως αν κρίνω από τις πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μου ότι η εισήγηση των υπηρεσιών είναι …καταπέλτης!!!

Η έκπληξη Μελανσόν (20% plus) και η στροφή λόγω ακρίβειας, όχι στην Ακροδεξιά αλλά στη Ριζοσπαστική Αριστερά! Αυτά βλέπει ο Τσίπρας…

Δυο λόγια μόνο για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, με την οποία διαχρονικά συνδεόμαστε πολιτικά και ιδεολογικά! Και τούτο για να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει καθαρά όσον αφορά τις εξελίξεις που έρχονται στην Ελλάδα, καθώς είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Μάιο 2023 θα έχουμε εκλογές!

Πρώτον, όπως προκύπτει από τα exit polls οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω. Σημάδι ανησυχητικό και αφορμή προβληματισμού για τις γκρίζες ζώνες για τις οποίες μιλάνε στην Ελλάδα οι δημοσκόποι μέσα από τα δόντια τους…

Δεύτερον, η αγανάκτηση της κοινωνίας από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό δεν στράφηκε στην Ακροδεξιά όπως αναμενόταν, αλλά στην Ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν ο οποίος αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών και εξελίσσεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για το πολίτευμα! Αυτά προφανώς βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας και έχει πλέον κάθε λόγο για να αναθαρρήσει…

Το Forum των Δελφών και οι «αισιόδοξοι» τραπεζίτες!

Το Forum των Δελφών ολοκληρώθηκε, όπου εξετάστηκαν οι τωρινές συνθήκες και οι προοπτικές για την οικονομία, την πολιτική, την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, φαινόμενα που πήραν σχεδόν ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

*** Πολλά ειπώθηκαν, προτάσεις αρκετές ακούστηκαν, ακούστηκαν και κοινοτυπίες, σοφότεροι πολύ δε γίναμε, αλλά μία συγκεντρωτική εικόνα καταγράφηκε, η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα πως η κατάσταση δεν είναι ακριβώς ρόδινη. Ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα, δυστυχώς.

*** Οι μόνοι αισιόδοξοι ήταν οι τραπεζίτες. Και γιατί να μην είναι, άλλωστε. Χρήματα άλλων διαχειρίζονται και έχουν την άνεση να δίνουν όπου θεωρούν ότι θα και θα πιάσουν τόπο και θα τα πάρουν πίσω. Αυτό το τελευταίο, όμως, δεν είναι και τόσο ασφαλές, ιδίως αν στα κριτήρια υπεισέρχονται και κάποιοι παράγοντες που δεν έχουν ακριβώς σχέση με αξιοπιστία και φερεγγυότητα

Χρώσταγε 200 εκατ., του έδωσαν άλλα 80 και μετά «έσβησαν» 130! Ωραία πράγματα…

*** Για παράδειγμα, μεγάλος εμπορικός όμιλος που χρώσταγε πάνω από 200 εκατ., αναχρηματοδοτήθηκε με 80 εκατ., αφού σβήστηκαν περί τα 130 εκατ. ευρώ. Τι έγινε στη συνέχεια; Η προσπάθεια ουσιαστικά απέτυχε, αλλά από τα ταμεία των τραπεζών έφυγαν κι άλλα εκατομμύρια, “πήγαν στο βρόντο, κυριολεκτικά”, όπως μου έλεγε τραπεζικός παράγων με γνώση της υπόθεσης.

Ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων!

*** Επικίνδυνο και ίσως καθοριστικό για τις εξελίξεις το νέο μέτωπο: Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού, που φαίνεται ότι δε θα είναι και τόσο…παροδικός, όσο θα ήθελε η ΕΚΤ και όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο, καθώς, εκτός από το ανεξέλεγκτο των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και προϊόντα, τρόφιμα κλπ, φέρνει επί θύραις και την αύξηση των επιτοκίων. Το πρόβλημα αυτό θα είναι καταλυτικό για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, ιδίως όσων δεν έχουν καμία άλλη επιλογή χρηματοδότησης, βάζοντας φωτιά, ξανά, στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

*** Πρώην τραπεζίτης, που τώρα παίζει ρόλο στις χρηματοδοτήσεις μέσω funds που διαχειρίζεται, σχολιάζοντας σε συζήτησή μας το δίδυμο πληθωρισμού – αυξημένων επιτοκίων, το χαρακτηρίζει ως το σοβαρότερο που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικονομία, πολύ περισσότερο η

ελληνική που βρίσκεται σε επίπεδο ανάρρωσης, από συνεχή και πολυετή ταλαιπωρία
*** “Μας γυρνάνε δυστυχώς πίσω καταστάσεις και γεγονότα, στα οποία η χώρα μας δεν έχει καμία αποτρεπτική ικανότητα, ενώ μπροστά μας έχουμε και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν μία δοκιμασία για το πολιτικό σύστημα, τις επιχειρήσεις, την οικονομία, τα νοικοκυριά”. Αυτή είναι η εκτίμησή του, πέραν των φόβων ανακοπής στην εισροή ξένων επενδύσεων, που αν συμβεί, θα ανακόψει και τους όποιους ρυθμούς ανάπτυξης έχει αφήσει αλώβητους, η ήδη υπάρχουσα κρίση.

*** ΤΧΣ: Πηγή μου, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και τα…επεισόδια με το νέο νόμο , εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να προχωρήσει μέσα στον τρέχοντα μήνα, έτσι ώστε να πάει για ψήφιση μέσα στον Μάϊο. Οι πληροφορίες πάντως της πηγής μου δεν προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών…

Η πρώτη γεώτρηση ENI – TOTAL ευχάριστο νέο για την Κύπρο

*** Η πρώτη γεώτρηση, σε λίγες εβδομάδες, από Eni – Total, αποτελεί ευχάριστο νέο για την Κύπρο μας. Αντίδραση από Τουρκία δεν υπήρξε προς το παρόν και αν ισχύουν όσα ακούγονται, δεν θα υπάρξει. Οι τελευταίες εξελίξεις με τον East Med φαίνεται ότι…λείαναν πολλά, καθώς το όλο κλίμα έφερε πιο κοντά Τουρκία-Ισραήλ και μάλλον και Ελλάδα-Τουρκία, οπότε ίσως ο Ακάρ βγεί αληθινός μέχρι το φθινόπωρο…
*** Παράγων της αγοράς φυσικού αερίου, στην ερώτηση πόσο ακριβότερο είναι το αμερικανικό LNG, απάντησε ως εξής: “για λίγους μήνες δίνει λύσεις, ακριβές μεν, αλλά απαραίτητες για να τηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Όχι όμως για περισσότερο χρόνο, είναι ασύμφορο, για να μην πω πανάκριβο για όσα ξέραμε μέχρι τώρα”. Και στην επόμενη ερώτηση, για το ποια είναι η λύση για την Ελλάδα, ήταν απόλυτος: “να βάλουμε τώρα σε λειτουργία όποια διαθέσιμη λιγνιτική μονάδα έχουμε, δεν αντέχει η οικονομία μας, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες τέτοια κόστη”.

Επιστροφή εποχής μερισμάτων

*** Επανέρχονται τα μερίσματα από εισηγμένες εταιρείες, κάτι που είχαν…ξεχάσει τι θα πεί οι μέτοχοι, μεγάλοι και μικροί, τα τελευταία χρόνια. Είναι μία ένεση και μία ευχάριστη έκπληξη, που δείχνει ότι υπάρχουν νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις με παρόν και μέλλον και με διοικήσεις διορατικές, εργατικές και με όραμα

*** Εκεί στην Optima, γιατί διαλύουν ουσιαστικά το χρηματιστηριακό τους τμήμα, που ήταν από τα καλύτερα ομολογουμένως στην αγορά; Κρίμα…

*** Αυτά για σήμερα, τελευταία εβδομάδα πριν αυτή των Παθών. Τα σημερινά πάθη, ανά τον κόσμο, τελειωμό δεν έχουν και είθε να μη δούμε χειρότερα. Ας μείνουμε όμως αισιόδοξοι, η ζωή συνεχίζεται παρά την παγκόσμια αναταραχή και τις δυσοίωνες προοπτικές. Καλημέρα σας!