Η πολύωρη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης στους νέους, δείχνει η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της.

Πολυάριθμες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα είναι πιθανότερο να πάσχουν από κατάθλιψη. Όμως οι περισσότερες από τις έρευνες αυτές ήταν μελέτες παρατήρησης, οι οποίες λόγω του σχεδιασμού τους δεν μπορούσαν να αποκαλύψουν σχέσεις αιτίου – αποτελέσματος.

Είναι άραγε τα κοινωνικά μέσα που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, ή μήπως τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι για κάποιο λόγο πιθανότερο να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα;

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που σχεδιάστηκε να δώσει απάντηση στο ερώτημα, καθώς παρακολούθησε τους εθελοντές για διάστημα μηνών. Είναι επίσης «η πρώτη μεγάλη, εθνική μελέτη που δείχνει σύνδεση ανάμεσα στη χρήση κοινωνικών μέσων και την κατάθλιψη στην πορεία του χρόνου».

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, οι εθελοντές της μελέτης που αύξησαν τη χρήση social media ήταν σημαντικά πιθανότερο να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε διάστημα έξι μηνών. Για παράδειγμα, οι νέοι που ασχολούνταν με τα κοινωνικά μέσα περισσότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα ήταν 2,8 φορές πιθανότερο να διαγνωστούν με κατάθλιψη εντός έξι μηνών, συγκριτικά με τους εθελοντές που χρησιμοποιούσαν τα κοινωνικά μέσα για λιγότερο από δύο ώρες την ημέρα.

Η μελέτη βασίστηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ενήλικων Αμερικανών ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίοι αρχικά κλήθηκαν να συμπληρώσουν στάνταρτ ερωτηματολόγιο για την διάγνωση κατάθλιψης. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις για το πόσο χρόνο αφιερώνουν σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Reddit, το Instagram και το SnapChat. Η διαδικασία επαναλήφθηκε από την αρχή έξι μήνες αργότερα.