Μετά από ανακαίνιση 15 εκατομμυρίων λιρών και λίγη βοήθεια από τον Albert Einstein και τον προστάτη άγιο του Διαδικτύου – το εξαιρετικό Ινστιτούτο Warburg αφήνει τους περαστικούς να δουν τα πιο παράξενα βιβλία του κόσμου.

Ένα μυστηριώδες κοσμικό έμβλημα κρέμεται πάνω από την είσοδο ενός κτιρίου στο Bloomsbury, στην καρδιά της πανεπιστημιακής συνοικίας του Λονδίνου. Απεικονίζει ομόκεντρους κύκλους δεμένους με αλληλένδετα τόξα, αντιπροσωπεύει τα τέσσερα στοιχεία, τις εποχές και τις ιδιοσυγκρασίες, όπως χαρτογραφήθηκαν από τον Ισίδωρο της Σεβίλλης, επίσκοπο του έκτου αιώνα και μελετητή του αρχαίου κόσμου, καθώς και προστάτη άγιο του Διαδικτύου.

Αυτό που βρίσκεται μέσα δεν είναι, ωστόσο, μια μασονική στοά ή το Αρχηγείο του Μαγικού Κύκλου, αλλά το σπίτι μιας από τις πιο σημαντικές και ασυνήθιστες συλλογές οπτικού, επιστημονικού και αποκρυφιστικού υλικού στον κόσμο.

Το Ινστιτούτο Warburg έχει πλέον αναγεννηθεί, μετά από μια μεταμόρφωση 14,5 εκατομμυρίων λιρών, με αποστολή να γίνει πιο δημόσιο από ποτέ.

Το ινστιτούτο ιδρύθηκε στο Αμβούργο στις αρχές του 20ου αιώνα από την πρωτοπόρο Γερμανίδα ιστορικό τέχνης Aby Warburg, το έργο της οποίας επικεντρώθηκε στην ανίχνευση των ριζών της Αναγέννησης στους αρχαίους πολιτισμούς, χαρτογραφώντας πώς μεταδίδονται οι εικόνες στο χρόνο και στο χώρο.

Πολύ πριν από τους αλγόριθμους του σημερινού ψηφιακού κόσμου, σχεδίασε απίθανες συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών εποχών, περιοχών και μέσων ενημέρωσης, τοποθετώντας τα ευρήματά της σε ένα εκτεταμένο οπτικό διάγραμμα της ευρωπαϊκής τέχνης.

 

Ονομάστηκε Bilderatlas Mnemosyne, ήταν ένα είδος αναλογικού διαδικτύου με φωτογραφίες, αναπαραγωγές και αποκόμματα εφημερίδων καρφιτσωμένων σε πίνακες, αποτελώντας 1.000 εικόνες σε 65 πάνελ το καθένα ύψους ενός μέτρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν ημιτελές μέχρι τον θάνατό της το 1929.

Η Βιβλιοθήκη Warburg διαθέτει μια συλλογή διεθνούς σημασίας στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Με πάνω από 360.000 τόμους διαθέσιμους σε ανοιχτά ράφια, είναι η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο που επικεντρώνεται στη μεταθανάτια ζωή της αρχαιότητας και στην επιβίωση και μετάδοση του πολιτισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις μελέτες του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Οι έρευνες του Ινστιτούτου Warburg είναι ιστορικές, φιλολογικές και ανθρωπολογικές. Είναι αφιερωμένο στη μελέτη της επιβίωσης και της μετάδοσης πολιτιστικών μορφών –είτε στη λογοτεχνία, την τέχνη, τη μουσική ή την επιστήμη– διασυνοριακά και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της μελέτης της επιρροής της κλασικής αρχαιότητας σε όλες τις πτυχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη: