Σε μια εποχή που – εδώ και χρόνια – οι διοικήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, τόσο η προηγούμενη όσο κυρίως η τωρινή, έχουν κάνει σημαία τους την έλκυση νέων εταιρειών προς εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ώστε μέσω αυτής της διαδικασίας να «χτιστεί» και μια νέα γενιά επενδυτών, που δεν θα συνδέεται με τα τριτοκοσμικά φαινόμενα του ‘99, φαίνεται πως κάποιοι ιθύνοντες δεν βάζουν μυαλό και συνεχίζουν τη… φάμπρικα που έφερε στην απαξίωση την αγορά.
Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand είναι μια καλή εταιρεία, έχοντας ήδη ένα πλούσιο παλμαρέ έργων, ενώ συνδέεται με μερικά από τα πλέον μοντέρνα και πρωτοποριακά κτίσματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έχει κατασκευάσει γήπεδα, ενώ γενικώς φέρνει έναν άλλο αέρα στις κατασκευές, αναβαθμίζοντας τις περιοχές δραστηριοποίησής της.
Μεταξύ των έργων που έχει παραδώσει ή έχει σε εξέλιξη είναι το γήπεδο του ΟΣΦΠ, το γήπεδο της ΑΕΚ, τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Αγγελικούση στη Συγγρού, το Μινιόν, ο Πύργος Πειραιά, το κτίριο Φιξ, τα γραφεία της Kaizen στο Μαρούσι, το κτίριο της Cosmote TV, ενώ κατασκευάζει τα κεντρικά γραφεία της Price Waterhouse Cooper (PwC) επίσης στο Μαρούσι.
Όμως, η χρηματιστηριακή της παρουσία 22 μήνες τώρα, είναι αρνητική για να μην πούμε κάκιστη, και αυτό οφείλεται – εν πολλοίς – στην ιδιαίτερα ακριβή (πανάκριβη) τιμή εισαγωγής που οι ανάδοχοι την έβαλαν στο χρηματιστήριο.
Η εταιρεία εισήλθε στις 6 Ιουλίου 2022 με τιμή εισαγωγής τα 15 ευρώ, σηκώνοντας 98 εκατ. ευρώ, αποτελώντας έως τότε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή της τελευταίας 15ετίας, μετά την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή το Νοέμβριο του μακρινού 2007.
Αυτό από μόνο του, δείχνει ότι δεν ήταν μια απλή εισαγωγή, αλλά μια κρίσιμη κίνηση, καθοριστική, καθώς το να σηκώνεις από την αγορά κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, σε περίοδο κρίσης, κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.
Όμως, η χρηματιστηριακή παρουσία της Dimand έκτοτε είναι κάκιστη, καθώς ουδέποτε κινήθηκε πάνω από την τιμή εισαγωγής, ενώ ήδη καταγράφει απώλειες κοντά στο 34% από την τιμή εκκίνησης.
Σε μια περίοδο που η διοίκηση του Χ.Α. έχει κηρύξει… ανένδοτο για νέες εισαγωγές και σε μια περίοδο (που κρατάει χρόνια) όπου το χρηματιστήριο αδυνατεί να «χτίσει» νέα επενδυτική γενιά, αντιθέτως με άλλες χώρες που οι Millennials είναι ενεργά μέλη των αγορών, στην Ελλάδα ακόμα η ενασχόληση με τις μετοχές και την αγορά, θεωρείται μια… δαιμονοποιημένη, αποτυχημένη, έως και παρακμιακή διαδικασία.
Η μετοχή της Dimand λοιπόν, το πρώτο τετράμηνο του 2024 έκλεισε με απώλειες 9,72%, ενώ πέρυσι, στο σύνολο του 2023, υποχώρησε κατά 28,86%, κλείνοντας στην κορυφή της πτώσης σε όλη τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ασφαλώς, η εικόνα αυτή δεν περιποιεί τιμή για κανένα, ούτε για την εταιρεία, ούτε για τους αναδόχους που την αποτίμησαν στα 15 ευρώ για εισαγωγή, ούτε για τη διοίκηση του Χ.Α. αλλά και της εποπτικής αρχής, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Η αγορά πάντα ξέρει περισσότερα και πάντα δείχνει την… αλήθεια. Το γεγονός ότι η αγορά «ζυγίζει» σήμερα τη μετοχή της Dimand στα 9,60 ευρώ και στην αποτίμηση των 179 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι γνωρίζει περισσότερα.
Ασφαλώς, η Dimand μέσα στο 2024 έχει δρομολογήσει να παραδώσει σημαντικά έργα, όπως Μινιόν, Πύργος Πειραιά κ.α., που πιθανότατα θα της δώσουν ώθηση και χρηματιστηριακά.
Αυτό, μένει να φανεί. Όμως, είναι καλύτερο πλέον να ξεκινάς από χαμηλότερη βάση και να σε… σηκώνει η αγορά, παρά να ξεκινάς από πολύ αυξημένη τιμή εισαγωγής και να έχεις χάσει ήδη, μέσα σε 22 μήνες πάνω από το 1/3 της αξίας σου.
Για να φανεί το μέγεθος της βουτιάς της μετοχής της Dimand, τονίζουμε ότι στις 6 Ιουλίου 2022 όπου και εισήλθε, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α. ήταν στις 779,20 μονάδες, ενώ πλέον βρίσκεται στις 1.452,24 μονάδες, που σημαίνει ότι έκτοτε καταγράφει ράλι +86,4%!
Σε μια συγκυρία που το Χ.Α. θέλει να ελκύσει νέες εισαγωγές, το να βλέπεις μια προβεβλημένη νεοεισηγμένη να υποχωρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, ασφαλώς δεν περιποιεί τιμή ούτε για τη διοίκηση του Χ.Α. ούτε για τους αναδόχους.
Και όλα αυτά, όταν βλέπουμε νεοεισηγμένες στο εξωτερικό, να κάνουν ράλι +25% ή +30% στην πρεμιέρα τους, συνεχίζοντας και τις επόμενες ημέρες ανοδικά.
Διαβάστε ακόμη:
- Κοινωνικός Τουρισμός: Πιο δημοφιλής προορισμός για διακοπές τα… Νότια Προάστια
- Ολίβια Χάσεϊ: Η τραγική ζωή της «Μαρίας» του Τζεφιρέλι
- Τούρκος ηθοποιός αγόρασε το σχολείο του και το κατεδάφισε για να εκδικηθεί τους δασκάλους του
- Ποιοι είναι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν με την παρουσία τους στο τουρκικό πρωτάθλημα