Σήμερα (21/03), το κοινοβούλιο της Ουγκάντας συζητά νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή έως και δέκα ετών φυλάκιση σε όσους και όσες έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, προκαλώντας την αντίδραση των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο στοχοποιεί κάθε άτομο που επιδίδεται σε ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες ή γνωστοποιεί ότι ανήκει στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, σε μία χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη.

«Το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για να ψηφισθεί σήμερα το απόγευμα», τόνισε η Ρεμπίνα Ρουακούτζο, Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων. «Ακούσαμε τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου και τους αντιπάλους και υποβάλαμε τις προτάσεις μας, ώστε να εξετασθούν από την ολομέλεια», προσέθεσε.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο πραγματοποιείται σε μία περίοδο που διαδίδονται θεωρίες συνωμοσίας για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες σκοτεινές διεθνείς δυνάμεις προωθούν την ομοφυλοφιλία στην Ουγκάντα. Μερικές ημέρες πριν από την εξέταση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της χώρας, Γιουέρι Μουσέβενι, που κυβερνά τη χώρα από το 1986, είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους ως «ανώμαλους».

Τη 17η Μαρτίου η αστυνομία της Ουγκάντας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη έξι ανδρών «για ομοφυλοφιλικές πρακτικές». Η Ουγκάντα έχει αυστηρή νομοθεσία κατά των ομοφυλόφιλων, την οποία κληρονόμησε από την εποχή της αποικιοκρατίας. Όμως, από το 1962, έτος κατά το οποίο κέρδισε την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία και ύστερα, δεν έχουν υπάρξει διώξεις εναντίον ατόμων που είχαν συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Το 2014, δικαστήριο του αφρικανικού κράτους είχε εμποδίσει την εφαρμογή νομοσχεδίου που είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο και είχε επικυρώσει ο Μουσέβενι, το οποίο προέβλεπε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμη: