Η δύο φορές Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων προσφέρθηκε να δείξει τα γεννητικά της όργανα στους υπεύθυνους στίβου όταν βρισκόταν σε ηλικία 18 ετών για να αποδείξει ότι ήταν γυναίκα, όπως αποκάλυψε η Νοτιοαφρικανή δρομέας μεσαίων αποστάσεων σε χθεσινή συνέντευξή της στο HBO.
Το 2009, η 31άχρονη πλέον πρωταθλήτρια, «έστρεψε» τα βλέμματα πάνω της, όταν κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στα 800 μέτρα γυναικών με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, η ομοσπονδία έδωσε σαφή εντολή για τη συμμετοχή της σε έλεγχο επαλήθευσης φύλου.
«Νόμιζαν ότι είχα ανδρικά γεννητικά όργανα, πιθανότατα», είπε η Σεμένια στη συνέντευξη και συνέχισε: «Τους είπα: “Είναι μια χαρά. Είμαι γυναίκα, δεν με νοιάζει. Αν θέλεις να δεις ότι είμαι γυναίκα, θα σου δείξω τον κόλπο μου. Εντάξει;”».
Τα τεστ φύλου στη Σεμένια έδειξαν ότι η δρομέας δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες, αλλά εσωτερικούς όρχεις, τα ανδρικά σεξουαλικά όργανα που παράγουν τεστοστερόνη και έτσι, τα επίπεδα της ορμόνης της ήταν τριπλάσια από αυτά μίας γυναίκας.
Η Σεμένια πάσχει από υπερανδρογονισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από υψηλότερες του συνηθισμένου ενδείξεις τεστοστερόνης, ορμόνη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί οξυγόνο.
Έλαβε φαρμακευτική αγωγή μετά την πρώτη απόφαση το 2011 από τη World Athletics που αποσαφήνιζε πως «όλες οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό, θα έπρεπε να μειώσουν ιατρικά τα επίπεδα τεστοστερόνης τους».
«Με έκανε να αρρωστήσω, να πάρω βάρος, να παθαίνω κρίσεις πανικού, δεν ξέρω αν θα πάθω ποτέ καρδιακή προσβολή», σημείωσε η Σεμένια και προσέθεσε πως «είναι σαν να μαχαιρώνεις τον εαυτό σου κάθε μέρα, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή.
Ήμουν 18, ήθελα να τρέξω, να φθάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή ήταν η μόνη επιλογή για εμένα».
Ο νομικός εκπρόσωπος του World Athletics, Τζόναθαν Τέιλορ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, διαφώνησε με τις ιατρικές επιτροπές, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, που καταδίκασαν το διοικητικό όργανο του αθλήματος επειδή απαιτεί από γυναίκες με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSDs) να παίρνουν φάρμακα για να αγωνίζονται.
«Λέτε ιατρικά ότι δεν είναι υγιές, τότε η ερώτησή μου είναι: “Γιατί οι κορυφαίοι ειδικοί στον κόσμο λένε ότι αυτό θα το συνταγογραφούμε;”, είπε ο Τέιλορ, για να απαντήσει η Σεμένια:
«Ο Τζόναθαν πρέπει να κόψει τη γλώσσα του και να την πετάξει. Αν θέλει να καταλάβει πώς με βασάνισε αυτό το πράγμα, πρέπει να πάρει αυτά τα φάρμακα. Θα καταλάβει».
Το 2020, η Σεμένια έχασε την προσφυγή της στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να ακυρώσει την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2019 που αφορούσε αθλήτριες με υψηλά φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης και βάσει εκείνης, θα έπρεπε από τότε και στο εξής να λαμβάνουν φάρμακα για τη δραστική μείωσή τους.
Είχε προσεγγίσει το δικαστήριο, αφού το CAS έκρινε ότι οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Στίβου ήταν απαραίτητοι για αθλητές με DSD σε αγώνες που κυμαίνονται από 400 μέτρα έως ένα 1.6 χιλιόμετρα, για να διασφαλισθεί ο δίκαιος ανταγωνισμός.