Στο… μάτι έβαλε η ολλανδική κυβέρνηση τον εντυπωσιακό πίνακα του διάσημου ζωγράφου Ρέμπραντ «The Standard Bearer», όπως μεταδίδει το BBC.

Πριν από δύο χρόνια, την εμβληματική αυτοπροσωπογραφία του 17ου αιώνα σχεδίαζε να αγοράσει το Λούβρο, μετά την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας να τον ανακηρύξει «εθνικό θησαυρό». Τελικά, «πάγωσε» το σχέδιο των Παρισίων αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο…

Ο εντυπωσιακός πίνακας ανήκει στην πανίσχυρη οικογένεια Ρότσιλντ για περισσότερο από 180 χρόνια. Όταν ο Τζέικομπ Τζέιμς Ρότσιλντ αγόρασε τον πίνακα έναντι 840 λιρών το 1840 σε μία δημοπρασία στο Λονδίνο, ήταν ίσως η πρώτη αγορά ενός πίνακα Ρέμπραντ από την διάσημη οικογένεια τραπεζιτών.

Το έργο κληρονόμησε ο γιος του Έντμοντ Ρότσιλντ που δώρισε μια συλλογή 43.000 έργων στο Λούβρο, η οποία, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε μια συλλογή έργων του Oλλανδού καλλιτέχνη το 1935. Ο πίνακας, όπως αναφέρει το BBC, ανήκει στα παιδιά της Έλι Ρότσιλντ που πέθανε το 2007.

Φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα γύρω στο 1634 με την ολλανδική κυβέρνηση να εμφανίζεται διατεθειμένη να δαπανήσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσει την εμβληματική αυτή αυτοπροσωπογραφία . Ωστόσο, να πρέπει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου για την αγορά του έργου. Το έργο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τον πολιτισμό και την ιστορία της Ολλανδίας.