Νοτιοκορεατική ναυπηγική εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει το πρώτο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από εκτενείς συστάσεις της αμερικανικής εμπορικής αρχής που προτείνει την επιβολή δασμών σε πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κυριαρχία της ασιατικής χώρας στον κλάδο.

Η επέκταση της Hanwha Shipping ακολουθεί την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR), η οποία πρότεινε την Μεγάλη Πέμπτη την επιβολή τελών σε κινεζικής κατασκευής πλοία που προσεγγίζουν αμερικανικά λιμάνια, μετά από περίοδο χάριτος έξι μηνών. Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι τα πλοία LNG που εξάγουν αμερικανικό καύσιμο θα πρέπει να φέρουν αμερικανική σημαία και να είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ryan Lynch, αντιπρόεδρο της Hanwha Ocean στον τομέα των εμπορικών ναυτιλιακών, το σχέδιο απαιτεί από πέντε έως επτά τέτοια πλοία να βρίσκονται σε λειτουργία έως το τέλος της δεκαετίας. Η Hanwha Ocean εξαγόρασε το ναυπηγείο Philly Shipyard που εδρεύει στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2024.

Ωστόσο, η απαίτηση της USTR αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής πλοίων LNG στις ΗΠΑ, ενώ η πλειονότητα αυτών κατασκευάζεται στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, με ένα ποσοστό να προέρχεται από την Κίνα. Μόλις λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων δεξαμενόπλοιων LNG φέρει σήμερα την αμερικανική σημαία, σύμφωνα με διεθνή ομάδα εισαγωγέων LNG.

Μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τις αμερικανικές εταιρείες LNG ζητά την πλήρη εξαίρεση των δεξαμενόπλοιων αυτών από τους νέους κανονισμούς, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα απειλούν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις, θα αυξήσουν το κόστος για τους παγκόσμιους αγοραστές και ενδέχεται να υπονομεύσουν τη θέση των ΗΠΑ ως ηγέτιδα εξαγωγική δύναμη στον τομέα του LNG.

«Οι προτεινόμενοι περιορισμοί στη ναυτιλία — και ιδιαίτερα η απαίτηση μεταφοράς αμερικανικού LNG με πλοία που είναι κατασκευασμένα και φέρουν σημαία ΗΠΑ — δεν είναι απλώς ανέφικτοι», δήλωσε ο Charlie Riedl, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Center for LNG. «Τέτοια πλοία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, και η κατασκευή τους θα απαιτούσε δεκαετίες, καθιστώντας αδύνατη τη συμμόρφωση για τον κλάδο».

Διαβάστε ακόμη: