Η είδηση ότι ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, φέρεται να ταυτοποίησε τον ιερό χιτώνα του Μέγα Αλεξάνδρου κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Field Archaeology, πρόκειται για ένα κομμάτι μωβ υφάσματος που είχε βρεθεί σε έναν από τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα, μέσα σε χρυσό οστεοφυλάκιο στον Τύμβο ΙΙ, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και το ένα χρυσό στεφάνι.

Ο υφαντός μωβ χιτώνας με το λευκό στρίφωμα ήταν γνωστό ως σάραπις, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο υιοθέτησε και ο κατακτητής μέγας Μέγας Αλέξανδρος. Η ομάδα του καθηγητή Μπαρτζώκα έκανε εκτενείς αναλύσεις στο κομμάτι του υφάσματος.

Από αυτές φέρεται να προέκυψε ότι, το ύφασμα είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, υλικό σπάνιο για την εποχή και ήταν βαμμένο με το βασιλικό μωβ χρώμα. Επίσης, ανάμεσα στις επιστρώσεις του υφάσματος, βρέθηκε χουντίτης, ένα λαμπερό, λευκό ορυκτό που χρησιμοποιούταν στην αρχαία Περσία.

Επιπλέον, η ανακάλυψη του χιτωνίου στο Τύμβο ΙΙ της Βεργίνας συνδέεται με τις απεικονίσεις στο διάζωμα του τάφου, όπου σε μια σκηνή κυνηγιού, ένας από τους κυνηγούς φορά ένα μωβ χιτώνα με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος στις ιστορικές πηγές (κεντρική φωτογραφία).

Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι το κομμάτι υφάσματος που βρέθηκε στη Βεργίνα ανήκει σε βασιλικό ένδυμα με προέλευση από την Ανατολή, πιθανότατα το έφερε μαζί του πίσω στη Βεργίνα ο Μέγας Αλέξανδρος.

Νέα θεωρία για τον Μέγα Αλέξανδρο: «Δεν είναι κάτι επίσημο»

Επί της ουσίας η παραπάνω θεωρία αμφισβητεί την σπουδαία ανακάλυψη Ανδρόνικου καθώς υπονοεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στον Τάφο ΙΙ δεν θάφτηκε ο Φίλιππος Β΄ αλλά ο Φίλιππος Γ’ Αρριδαίος, διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου – υπόθεση που έχει ξαναδιατυπωθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν – και ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στην μαρμάρινη σαρκοφάγο, κτερίσματα κ.α., πιθανόν να ανήκουν στον ίδιο τον Αλέξανδρο.

Αν και μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι δεν έχουν προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με την υπόθεση, πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από την ομάδα ανασκαφής της Βεργίνας αναφέρουν πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένα στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα.

Πάντως, τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η νέα θεωρία δεν είναι καινούργια. Αρχικά θεωρούνταν ότι τα υπολείμματα που είχαν βρεθεί στον Τάφο ΙΙ προέρχονταν από ένα κομμάτι ύφασμα με το οποίο είχαν τυλιχθεί τα οστά του νεκρού πριν από την καύση τους.

Το 2014, η διεπιστημονική ομάδα της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Βεργίνας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε πως βρέθηκαν ίχνη χουντίτη και πορφύρας στην χρυσή λάρνακα του Τάφου ΙΙ, ανάμεσα και πάνω στα οστά, δεξιά από το χρυσό στεφάνι, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα πως το εν λόγω ύφασμα αποτελούσε μια μάσκα που φορούσε ο Φιλίππος Β΄, όσο ήταν εν ζωή, κατά την διάρκεια θρησκευτικών τελετών, η οποία τοποθετήθηκε στη σορό του ως ένδειξη τιμής.

«Ηταν μια πολύπλοκη κατασκευή, πολυστρωματική με ύφασμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Μακεδονία. Ήταν προσεγμένη με 6-7 στρώματα υλικών, χουντίτη και πορφύρας, και τη φορούσε ο Φίλιππος σε θρησκευτικές τελετές, πιθανόν ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Ήταν ένα προσωπικό και ιερό αντικείμενο που συνόδευε τον νεκρό και αποτεφρώθηκε μαζί του» είχε εξηγήσει τότε ο Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Δημόκριτου, Γιάννη Μανιάτης που είχε κάνει την ανάλυση των υλικών.

Στην ίδια εκείνη εκδήλωση είχαν επίσης παρουσιαστεί νέα ευρήματα στους σκελετούς του τάφου από τα οποία προέκυπτε ότι ο νεκρός του Τάφου ΙΙ είναι ο Φίλιππος Β’.

Διαβάστε ακόμη: