Η Λαμπεντούζα έχει δεχθεί μια εισροή μεταναστών με 7.000 ανθρώπους να φτάνουν σε δύο ημέρες, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος της και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες να προειδοποιήσουν ότι το ιταλικό νησί έχει κατακλυστεί.

Το νησί – του οποίου ο πληθυσμός είναι κάτω των 7.000 – είναι εδώ και πολύ καιρό το πρώτο λιμάνι για τους ανθρώπους που περνούν από τη βόρεια Αφρική και αποτελεί σημείο ανάφλεξης στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης.

Ο δήμαρχος Filippo Mannino δήλωσε την Πέμπτη ότι η μεταναστευτική κρίση έχει φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή».

«Τις τελευταίες 48 ώρες, περίπου 7.000 άνθρωποι έφτασαν στο νησί μου, ένα νησί που πάντα καλωσόριζε και έσωζε στην αγκαλιά του», είπε ο Mannino στο ραδιόφωνο RTL 102.5 της Ιταλίας.

«Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή όπου ο ρόλος που παίζει αυτός ο μικρός βράχος στη μέση της Μεσογείου έχει τεθεί σε κρίση λόγω της δραματικής φύσης αυτού του φαινομένου».

Ο αριθμός επιβεβαιώθηκε στο CNN από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την Ιταλία, την Αγία Έδρα και τον Άγιο Μαρίνο, Chiara Cardoletti, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κατάσταση στη Λαμπεντούζα είναι «κρίσιμη» και η απομάκρυνση των ανθρώπων από το νησί αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα».

Η Cardoletti είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «επείγουσα δράση» για να «επαναφέρει το νησί στην κανονικότητα» και ότι οι αρχές μετέφεραν περίπου 5.000 ανθρώπους εκτός νησιού τις τελευταίες 28 ώρες.

Πολλοί από τους τελευταίους ανθρώπους που έφτασαν έχουν εγκαταλείψει την πολιτική αστάθεια στην Τυνησία.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Λιβύη και είχαν διασωθεί από φιλανθρωπικά σκάφη ΜΚΟ και Ιταλούς διασώστες αντί να φτάσουν στο νησί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η ομάδα τώρα φοβάται ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Λιβύη.

Διαβάστε ακόμη: