Να επιβάλλει «μπλόκο» στην είσοδο όλων των Βρετανών τουριστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει η κυβέρνηση της Γερμανίας, λόγω και της ιδιαίτερα μεταδοτικής παράλλαξης Δέλτα, πρόθεση η οποία αν υλοποιηθεί θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που εξαρτώνεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, η καγκελάριος Μερκελ θέλει να χαρακτηριστεί η Μ. Βρετανία ως «χώρα ανησυχίας» και να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους Βρετανούς τουρίστες, ακόμα και στους πλήρως εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση της Γερμανίας θα συζητηθεί από ανώτερους Ευρωπαίους και εθνικούς αξιωματούχους στην ευρεία επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.Στην πρόταση αυτή αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα.

Το Λονδίνο ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Ιούλιο το σχέδιό του για να επιτρέπεται στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 να ταξιδεύουν απρόσκοπτα σε όλες τις χώρες, πλην αυτών στις οποίες κρίνεται πως υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξαιτίας της πανδημίας.

Εκτός πράσινης λίστας η Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει εκτός πράσινης λίστας, όπως και οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί του ευρωπαϊκού Νότου. Η επόμενη ανανέωση του σχεδίου «φωτεινός σηματοδότης» της Βρετανίας, θα γίνει σε τρεις εβδομάδες.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, την Παρασκευή 2 Ιουλίου, στην επίσημη εξοχική του κατοικία στο Τσέκερς, συνάντηση η οποία αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.

Η Ισπανία αυστηροποιεί τα μέτρα για τους Βρετανούς

Την ίδια ώρα, η Ισπανία θα ζητά αρνητικό τεστ COVID-19 ή αποδεικτικό εμβολιασμού από τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να πάνε στη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τις υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε στους Βρετανούς τουρίστες που πάνε στις Βαλεαρίδες Νήσους τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Σάντσεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. «Θα χρειαστούν πλήρη δόση εμβολιασμού ή αρνητικό PCR», δήλωσε, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο τύπο τεστ κορωνοϊού.

Η Ισπανία είχε αποφασίσει να άρει από τις 20 Μαΐου την υποχρέωση να παρουσιάζουν οι Βρετανοί αρνητικό τεστ PCR.

Οι αρχές στη Μαγιόρκα, δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό για Ισπανούς και ξένους, ερευνούν την έξαρση του κορονοϊού μεταξύ περισσοτέρων από 600 φοιτητές.

Πορτογαλία: Σε 14ήμερη καραντίνα οι ανεμβολίαστοι Βρετανοί τουρίστες

Οι επιβάτες που φθάνουν στην Πορτογαλία από τη Βρετανία πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημερες από σήμερα, αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ η πορτογαλική κυβέρνηση.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Ιουλίου, τίθεται σε ισχύ εν μέσω μιας έξαρσης των κρουσμάτων στην Πορτογαλία, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν η χώρα των λίγο περισσότερων από 10 εκατομμύρια κατοίκων εξακολουθούσε να βρίσκεται σε αυστηρό λοκντάουν.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα αυξάνεται εδώ και ένα μήνα και στη Βρετανία.

Οι Βρετανοί, που φθάνουν στην Πορτογαλία από αέρα, στεριά ή θάλασσα, πρέπει να παρουσιάζουν απόδειξη ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να μένουν σε απομόνωση για 14 ημέρες «στο σπίτι ή σε μέρος που θα υποδεικνύεται από τις υγειονομικές αρχές», αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Η Πορτογαλία, η οποία έδωσε νωρίτερα φέτος τη μεγαλύτερη μάχη της εναντίον του κορονοϊού, βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας, πράγμα που σημάνει πως όσοι κάνουν εκεί διακοπές πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες, όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, και να κάνουν ακριβά τεστ για Covid-19.