Για την εξιχνίαση της «ληστείας του αιώνα» και την κλοπή τριών έργων τέχνης, ανάμεσά τους και έργο του Πάμπλο Πικάσο, μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, η κα Μενδώνη τόνισε «ότι ισχύουν όσα έχει ανακοινώσει η Αστυνομία αναφορικά με την υπόθεση και ότι ο καθένας μπορεί να έχει μια άλλη άποψη, αλλά τα στοιχεία που γνωρίζουμε για την υπόθεση είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί».

«Δεν είναι “καθυστερημένη” η επιτυχία της Αστυνομίας, καθώς και στις διεθνείς κλοπές, χρειάζεται μια δεκαετία για να αποκαλυφθούν όλα τα δεδομένα σχετικά με κλοπές έργων Τέχνης», πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη επικοινωνιακή διαχείριση της εύρεσης των πινάκων, η Λίνα Μενδώνη επισήμανε: «Την ώρα που έγινε η συνέντευξη του κ. Χρυσοχοΐδη και η δική μου, δεν υπήρχαν οι πίνακες στον χώρο και ξέρω πολύ καλά ότι η φωτογράφιση έγινε προηγουμένως και επομένως δεν καταλαβαίνω την επίκληση του ντεκόρ».

Σχολιάζοντας το αν υπήρξε πιστοποίηση των έργων που βρέθηκαν, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι «σε κάθε τέτοια περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία έχει ειδικούς που να πιστοποιούν την γνησιότητα έργων Τέχνης ή αρχαιοτήτων» και ότι έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονται.

Οπως δήλωσε, «οι πίνακες ακόμη βρίσκονται εκτός Εθνικής Πινακοθήκης, μέχρι να αποφανθεί ο Εισαγγελέας πότε θα μπορέσει να τους παραλάβει η Εθνική Πινακοθήκη. Αύριο αναμένεται κλιμάκιο της Εθνικής Πινακοθήκης να παραλάβει τους πίνακες και να τους μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της, ώστε να γίνουν εργασίες συντήρησης που τυχόν χρειάζονται».

Μενδώνη για την πτώση του Πικάσο: Κακώς συνέβη, εν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ντεκόρ κάποιας φιέστας

Η υπουργός Πολιτισμού σχολίασε και την πτώση που πίνακα του Πάμπλο Πικάσο που προκάλεσε ποικίλα σχόλια. «Κακώς συνέβη, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν καλό αυτό που έγινε, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ντεκόρ κάποιας φιέστας», είπε.

Τέλος, ερωτηθείσα για αναφορές περί ύπαρξης πληροφοριοδότη που οδήγησε στην εξιχνίαση της «κλοπής του αιώνα», η κα Μενδώνη απάντησε ότι «από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού δεν γνωρίζουμε να υπήρξε πληροφοριοδότης, ούτε υπήρξε αμοιβή και από όσο γνωρίζω και από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ισχύει το ίδιο».