*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, τα κοντέρ της θερμοκρασίας στα ύψη, η μεγάλη φυγή από τα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως – δυστυχώς – σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι πυρκαγιές, που κατακαίουν και πάλι τη χώρα και αφανίζουν και τα τελευταία της δάση και τα σπάνια οικοσυστήματα.

Η «μαυρόγατα» Αικατερινάρη και η Macquarie!

Όπως σας αποκάλυψα προ ημερών, η Macquarie, το εμβληματικό fund, εκ των κορυφαίων του κόσμου, που απέκτησε τον ΔΕΔΔΗΕ, διαπραγματεύεται με την Τέρνα Ενεργειακή και φλερτάρει την Αττική οδό, προσέλαβε την Ράνια Αικατερινάρη, πρώην επικεφαλής του Υπερταμείου, την αποκαλούμενη και «Αριστερή με τα Gucci» λόγω της αγάπης της στα πανάκριβα, luxury και επώνυμα brands! Ελπίζω ειλικρινά να μην αποδειχθεί στην πράξη το προσωνύμιο «μαυρόγατα» που φέρνει από την ΔΕΗ, η αριστερή τεχνοκράτης με τα Dior, Channel και Saint Laurent ρούχα και αξεσουάρ…

Η CVC αγοράζει ΔΕΗ και… «βλέπει» το 20% των μετοχών! Η αντίδραση στο ταμπλό, η αγορά ίδιων μετοχών και οι 2 μεγάλες οικογένειες!

Σοβαρή αντίδραση μετά από καιρό έχει προκύψει στο Χρηματιστήριο όσον αφορά στην τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία δείχνει να ανακάμπτει με σοβαρή δυναμική! Βλέπετε, από τη μία πλευρά ήδη υπάρχει η αγορά ίδιων μετοχών (έως και το 10%) που αποφάσισε η Διοίκηση και ενέκρινε η Γενική Συνέλευση και από την άλλη το εκπεφρασμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από την CVC, αλλά και 2 μεγάλες εγχώριες επιχειρηματικές οικογένειες.

Οι πληροφορίες της στήλης πάντως λένε πως η CVC, μετά το «κόλπο» της Τρ. Πειραιώς με το Ερρίκος Ντυνάν, την Euromedica και το Farallon, στρέφει πλέον το ενδιαφέρον (και τις δυνάμεις της) στην ΔΕΗ όπου και αποσκοπεί να αποκτήσει άλλο ένα 10% μέσα από την αγορά και να φθάσει συνολικά στο 20%!

Ο Σάκης Κατσέλης (κολλητός του Άδωνι και του Σάκη), τα νταραβέρια με Εκκλησία – Περιφέρεια, οι άδειες και οι τακτοποιήσεις!

Όσο γράφω για την υπόθεση του Σάκη Κατσέλη που ήρθε στη δημοσιότητα μετά το πάρτι στο μπαλκόνι του σπιτιού του, στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας όπου και τραγούδησε γνωστός τροβαδούρος (στο διάλειμμα των αλλεπάλληλων υποχρεώσεων και εμφανίσεων στην Περιφέρεια), τόσο και περισσότερα μαθαίνω για τη δράση του στο πολιτικό – επιχειρηματικό παρασκήνιο, όπου εμπλέκονται Ιερές Σχέσεις και «πάρε – δώσε» με την Περιφέρεια!

Όπως προκύπτει από πλήθος πληροφοριών που φτάνουν στη στήλη, ο Σάκης Κατσέλης φέρεται να έχει στηρίξει την επιτυχή έκβαση των ενεργειακών του project στις …ιδιαίτερες σχέσεις που ανέπτυξε με την Εκκλησία, αλλά και τους Τοπικούς άρχοντες, μέσω των οποίων εξασφάλιζε άδειες και τακτοποιούσε ανοικτές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα στα καμένα της Βόρειας Εύβοιας, όπως φημολογείται!

Ο κολλητός του Άδωνι και του Σάκη Καλλιτσάντση εσχάτως ακούγεται ότι έχει ανοίξει τα φτερά του για business και με την Πορτογαλία!!! Λέτε; Συνεχίζεται…

Στην Ιντρακάτ οριστικά το Αεροδρόμιο Πάρου, προϋπολογισμού 46,2 εκατ. ευρώ, εκτός η μειοδότης ΕΚΤΕΡ!

Είναι πλέον οριστικό ότι η Ιντρακάτ, που είχε έρθει τρίτη στο σχετικό διαγωνισμό του Υπ. Δημοσίων έργων και Μεταφορών για το νέο Αεροδρόμιο της Πάρου, ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου με έκπτωση οριακά πάνω από το 10%, καθώς η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού (όπως και στην περίπτωση του Μπράλος – Άμφισσα) θεώρησε ότι η προσωρινή μειοδότης ΕΚΤΕΡ με έκπτωση γύρω στο 30% δεν αιτιολόγησε επαρκώς την προσφορά της και κατά συνέπεια δεν διασφαλίζεται η ομαλή εκτέλεση του έργου! Αντίστοιχα εκτός νυμφώνος βρέθηκε και η τοπική κοινοπραξία υπό την τεχνική εταιρία «Πετρής» που είχε έρθει δεύτερη στην διαγωνιστική διαδικασία!

Επί του προκειμένου, η κατακύρωση του διαγωνισμού ανοίγει πλέον το δρόμο για την δημιουργός μέχρι το 2025 ενός υπερσύγχρονου αεροδρομίου καθώς μεταξύ άλλων θα κατασκευασθούν κτιριακές εγκαταστάσεις 10.000 τμ, επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης από τα 1.400 μέτρα στα 1.799, καθώς και νέος Πύργος Ελέγχου! Το μεγάλο αυτό έργο που βάζει γερά την Πάρο στις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, είναι προϋπολογισμού 46,2 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ)!

Η ΕΚΤ, η αύξηση επιτοκίων και η ασφυξία στα νοικοκυριά!

*** Η ΕΚΤ, προ του διογκούμενου κύματος του πληθωρισμού, αποφάσισε, ως γνωστόν, να αυξήσει τα επιτόκια της, με άμεσες τις επιπτώσεις στα δάνεια νοικοκυριών-ιδιωτών και επιχειρήσεων. Ειδικά όμως τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας, καθώς όλοι οι λογαριασμοί έρχονται αυξημένοι από 25% στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι και 80%, σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις.
Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων επιβαρύνουν περισσότερο τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και την τροφοδότηση κοινωνικών εντάσεων

*** Αλλά και στις επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες ειδικότερα, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Το διαθέσιμο εισόδημα που έχει υποστεί καίρια πλήγματα, έχει άμεσες παρενέργειες και στον δικό τους τζίρο, ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος, αερίου και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας προκαλούν δέος στους ιδιοκτήτες τους.

Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών προχώρησαν αθόρυβα σε σημαντικές αυξήσεις!

***Παρεμπιπτόντως, φαντάζομαι ότι έχετε πάρει είδηση πως οι αγαπητές μας εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προχώρησαν αθόρυβα σε σημαντικές αυξήσεις, χωρίς βεβαίως βεβαίως να ενημερώσουν τους χρήστες κατά πάγια τακτική τους. Εκεί στην ΕΕΤΤ, τι γνώμη έχουν, ήταν ενήμεροι, ήταν δικαιολογημένες οι αυξήσεις;

*** Αφήστε που έχουμε και περίοπτη θέση διεθνώς, στο θέμα των έμμεσων φόρων, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ. Σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους συντελεστές, στην Ευρωζώνη δε “πρώτο τραπέζι πίστα” που λένε. Στην πρώτη θέση, μαζί με την Φινλανδία. Τώρα, αν καθίσει κάποιος και συγκρίνει την ανταποδοτικότητα των εκεί φόρων και των δικών μας, είναι η μέρα με τη νύχτα – προφανώς φταίει ότι η νύχτα είναι μικρότερη σε μας, φανταστείτε να ήταν και μεγαλύτερη…

Δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων οι τράπεζες!

*** Καλοδεχούμενο το δώρο της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ για τις τράπεζες, αλλά μην περιμένετε να προχωρήσουν και σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Τα ταμεία τους είναι γεμάτα, υπερβάλλουσα η ρευστότητά τους, τα νέα δάνεια με το σταγονόμετρο και για πολύ λίγους και είναι προφανές ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να… βιαστούν, δεν έχουν λόγο να κυνηγάνε τώρα καταθέσεις

Η ανησυχητική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η επενδυτική βαθμίδα

*** Την ιδιαιτέρως ανησυχητική μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, θα την εξομαλύνει μόνο η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου, που βρίσκεται πλέον μόλις μια βαθμίδα από την επενδυτική κατηγορία. Γιατί θα ευνοήσει τα ελληνικά ομόλογα φυσικά και το ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Για να ξέρετε

*** Ο (ευνοημένος των τραπεζών) επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έχει πλέον και τυπικά στα χέρια του το 45% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, ποσοστό που πέρασε στην εταιρεία του Bespoke Holdings, με βάση την συμφωνία που είχαν υπογράψει πριν από κάποιους μήνες οι δύο πλευρές. Θυμίζω ότι η αρχική συμφωνία περιλαμβάνει και τον όρο επιπλέον απόκτησης ποσοστού 25% σε ευθετότερο χρόνο, γεγονός που θα τον καταστήσει πλειοψηφούντα μέτοχο και απόλυτο κυρίαρχο των αποφάσεων και μελλοντικών κινήσεων.

Χάλασε την τελευταία στιγμή ντηλ στον εκδοτικό χώρο!

*** Τελικά ο παραδοσιακός εκδοτικός χώρος, παρά το γεγονός ότι διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους του, φαίνεται ότι κάποιοι τον…ορέγονται είτε λόγω της επιρροής που ασκεί στα κέντρα εξουσίας είτε γιατί μπορεί να αποτελέσει το σκαλοπάτι για άλλα εγχειρήματα, υπάρχοντα ή νέα.

*** Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ενώ το deal γνωστής εκδοτικής επιχείρησης είχε ουσιαστικά κλείσει, ξαφνικά, κάποιο… αόρατο χέρι το ακύρωσε! Ο υποψήφιος αγοραστής πιέστηκε αφόρητα από συγκεκριμένο κέντρο να μην προχωρήσει και έχοντας προφανώς διάφορες “υποχρεώσεις”, δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα και σταμάτησε την εξαγορά. Το μόνο που του κόστισε ήταν μία μικρή ρήτρα που υπήρχε ως μία κάποια ασφαλιστική δικλείδα στο προσύμφωνο
*** Επειδή το όλο θέμα έχει, πιστέψτε με, εξαιρετικό ενδιαφέρον, σας υπόσχομαι να συνεχίσω τις έρευνές μου και το ρεπορτάζ, προς πάσα κατεύθυνση

Η περίεργη φάμπρικα με τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ! Έξαλλος γνωστός επιχειρηματίας!

*** Σε έξαλλη κατάσταση βρήκα γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος μαζί με μία ομάδα άλλων επιχειρηματιών, έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Περίμενε πως και πως την τελική έγκριση για μία μεγάλη ενεργειακή επένδυση, αλλά δύο ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία, του(ς) ζήτησαν “μερικά δικαιολογητικά ακόμα”, γιατί λέει “ο αρμόδιος υπάλληλος συνταξιοδοτήθηκε και δεν πρόλαβε να ενημερώσει” για τα υπόλοιπα! Και ο αντικαταστάτης, δεν είχε προλάβει να δει τον σχετικό φάκελο!

*** Αυτή η κατάσταση, πάντως, με τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ, που ακόμα και σήμερα διαρκούν τουλάχιστον πέντε (5!!!) χρόνια, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα και η ευθύνη είναι συνολική της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Ενέργειας. Που κατά τα λοιπά θέτουν στόχους μέχρι το 2030, για επιπλέον 25 GW. Με τέτοιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις (το λέω πολύ κομψά), δυστυχώς, δεν πάμε πουθενά

Τι θα γίνει αν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου!

*** Και ερχόμαστε τώρα σε ένα μείζον θέμα, αυτό της επόμενης ημέρας στην ενέργεια, αν η Ρωσία σταματήσει πράγματι τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, φυσικά και προς την Ελλάδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μαρτυρία ενός παράγοντα, με βεβαιωμένη για μένα αξιοπιστία στις τοποθετήσεις του και τις προβλέψεις του, πάντα σοβαρές, εμπεριστατωμένες και θα έλεγα πολλές φορές και σχετικά συντηρητικές, θα έχουμε σοβαρό θέμα. Το οποίο δεν ομολογείται, ουσιαστικά κρύβεται από τους αρμόδιους, γιατί αν κοινοποιηθεί, θα υπάρχει κατά την άποψή τους, “κοινωνική αναταραχή χωρίς λόγο”.

*** Χωρίς λόγο; Αν έχει δίκιο ο συνομιλητής μου, “θα έχουμε διακοπές παροχής αερίου στις κατοικίες για αρκετές ώρες την ημέρα”, ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχει ακόμα και τώρα, στο παρά πέντε μιας τέτοιας εξέλιξης, μία ομιχλώδης κατάσταση, σχετικά με τις ημέρες και τη διάρκεια των διακοπών,καθώς θα πρέπει να υπάρχει έγκαιρη προετοιμασία είτε ανά περιοχές (το φυσιολογικότερο) είτε κατά μονάδες, το πιο δύσκολο.

Οι τράπεζες και η ναυτιλία!

*** Τράπεζες: Εκτός από τον πιο καυτό κλάδο, αυτόν της ενέργειας, οι τράπεζες έχουν στραφεί ήδη προς τον τομέα της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία καρπώνεται απίστευτα οφέλη από την εμφάνιση του κορωνοϊού και εντεύθεν και πολύ περισσότερα σήμερα, με την εκτίναξη στα ύψη των ναύλων. Αν τα κριτήρια είναι αυστηρά, δεν θα έχουν πρόβλημα. Αλλά, απλώς να θυμίσω ότι δεν είναι πάντα ευνοϊκές οι εποχές για όλους στη ναυτιλία και πως κατά το παρελθόν οι τράπεζες έχασαν τεράστια ποσά στη θάλασσα – εξου και ο σχετικός όρος ¨”θαλασσοδάνεια”. Οι παλιοί, όσοι απέμειναν, στις 4 συστημικές μας τράπεζες, τα θυμούνται πολύ καλά…

*** Αυτά και για σήμερα κυρίες και κύριοι, σας εύχομαι καλή εβδομάδα και καλές βουτιές. Όσοι είστε ακόμα στο γραφείο και στις μεγάλες πόλεις, υπομονή μέχρι να έρθει και η σειρά σας. Την καλημέρα μου.