Η Κίνα εξετάζει την πιθανότητα να διοχετεύσει έως και 1 τρισ. γουάν (142 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφάλαια στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζές της για να αυξήσει την ικανότητά τους να στηρίξουν την οικονομία που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η χρηματοδότηση θα προέλθει κυρίως από την έκδοση νέων ειδικών κρατικών ομολόγων, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και υπόκεινται σε αλλαγές, πρόσθεσαν. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η πρώτη φορά από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που το Πεκίνο θα διοχέτευε κεφάλαια στις μεγάλες τράπεζές του.
Οι δανειστές που επιστρατεύτηκαν για να στηρίξουν την οικονομία τα τελευταία χρόνια, όπως η Industrial & Commercial Bank of China και η Bank of China παλεύουν τώρα με τα χαμηλά περιθώρια κέρδους ρεκόρ, τα βυθιζόμενα κέρδη και τα αυξανόμενα επισφαλή χρέη.
Ο Li Yunze δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ότι οι αρχές θα ενεργήσουν για να ενισχύσουν τα βασικά κεφάλαια της κατηγορίας 1 στις έξι μεγάλες εμπορικές τράπεζες, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
«Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος κινήτρων», δήλωσε ο Χάο Χονγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Grow Investment Group. «Αν γίνει μέσω της έκδοσης ειδικών ομολόγων είναι ένα δημοσιονομικό κίνητρο και μπορεί να σταθεροποιήσει τις τράπεζες καθώς οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να μειώνονται. Θα διασφαλίσει ότι η δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών δεν θα επηρεαστεί».
Οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας δέχονται αυξανόμενες πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές να στηρίξουν την «προβληματική» οικονομία προσφέροντας φθηνότερα δάνεια σε «επικίνδυνους» δανειολήπτες – από κατασκευαστές ακινήτων και ιδιοκτήτες κατοικιών μέχρι χρηματοδοτικά οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Πιο πρόσφατα, ορισμένοι από τους δανειστές άκουσαν τις κυβερνητικές εκκλήσεις να πληρώσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους ενδιάμεσα μερίσματα για να στηρίξουν τη χρηματιστηριακή αγορά, ακόμη και όταν η αύξηση των κερδών και τα περιθώρια κέρδους διολισθαίνουν.