Ο Σι Τζινπίνγκ κρατάει στα χέρια του μία βόμβα, που αν εκραγεί, θα ανοίξει βαθιές πληγές όχι μόνο στην κινεζική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Το σχέδιο του για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα περιορίσει την εξάρτηση της χώρας από τις εξαγωγές, θα δώσει έμφαση στην τεχνολογία αιχμής και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συναντά όμως ένα σοβαρότατο εμπόδιο: Την οξύτατη κρίση της αγοράς ακινήτων, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε χρηματοπιστωτική κρίση.
Τα νοικοκυριά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας το πλανήτη αρχίζουν να λυγίζουν υπό το βάρος των στεγαστικών δανείων που έλαβαν τα τελευταία χρόνια – με ορισμένα μην έχουν καν λάβει ακόμη τις κατοικίες που περίμεναν.
Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια είναι αυτή τη στιγμή μία βόμβα 5,4 τρισ. δολαρίων, που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια τόνωσης της κινεζικής οικονομίας με σοβαρές συνέπειες και για την παγκόσμια οικονομία.
Ο Κινέζος πρόεδρος θέλει να την εξουδετερώσει με ασφάλεια.
Το σχέδιο
Σε ένα πρώτο βήμα, με το οποίο ελπίζει να δώσει ανάσες, θα επιτρέψει την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων αυτών. Αν χρειαστεί θα λάβει και πρόσθετα μέτρα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το Bloomberg, οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους με τους τρέχοντες δανειστές τους πριν από τον Ιανουάριο – μήνα κατά τον οποίο οι τράπεζες συνήθως ανατιμούν τα στεγαστικά δάνεια.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν μάλιστα στο ειδησεογραφικό δίκτυο ότι για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, θα επιτραπεί στους δανειολήπτες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με δάνειο από διαφορετική τράπεζα.
Το νέο σχέδιο εστιάζει στους υπάρχοντες ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι έχουν μείνει εκτός ρυθμίσουν, καθώς οι νέοι αγοραστές κατοικιών απολάμβαναν σημαντικές μειώσεις στα βασικά επιτόκια φέτος.
Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία
Οι αρχές εντείνουν την προσπάθεια για μείωση του κόστους στεγαστικών δανείων, την οποία άρχισε πέρυσι η κεντρική τράπεζα ενθαρρύνοντας τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια σε εκκρεμή στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
Τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων σίγουρα πιέζουν την κερδοφορία των κρατικών κινεζικών τραπεζών. Υπολογίζεται όμως ότι το πλήγμα ευρύτερα στην οικονομία από τη στεγαστική κρίση είναι κατά πολύ ισχυρότερο. Είναι εξάλλου σαφές πως ένα κύμα κόκκινων δανείων δεν συμφέρει ούτε την ίδια την τράπεζα.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος του Bloomberg οι μετοχές κινεζικών κατασκευαστικών επιδίδονται σε ράλι, όπως και το γιουάν, που σκαρφάλωσε σε υψηλά ενός έτους. Οι επενδυτές περιμένουν εδώ και καιρό μία τέτοια κίνηση.
Οι ανησυχίες τους για μια επιδείνωση των προοπτικών της κινεζικής οικονομίας είχαν ενταθεί αυτή την εβδομάδα μετά από μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλους ομίλους καταναλωτικών αγαθών, αλλά στον απόηχο της έκθεσης της UBS, που αναθεώρησε προς τα κάτω τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αρκετές επενδυτικές τράπεζες εκτιμούν πλέον ότι η Κίνα ίσως χάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% το 2024.
Διαβάστε ακόμη:
- Αναστέλλεται η λειτουργία του X στη Βραζιλία – Η απάντηση του Μασκ
- Δημόσιο: Έρχεται αποζημίωση και εφάπαξ σε 100.000 υπαλλήλους- Όλα όσα εξετάζει η κυβέρνηση
- Έλενα Ράπτη: Η Μαρία Μενούνος επισκέφθηκε το Υπουργείο Τουρισμού (Βίντεο)
- Ξεκίνησαν ξανά οι εργολαβικές πιέσεις για τον φράχτη του Έβρου των 50 εκατ. – Όμως λεφτά δεν υπάρχουν