Ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο φέρνει η συμφωνία AUKUS. Η Κίνα λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ετοιμάζει τη δική τους αντεπίθεση!

Οι πρωτοβουλίες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην παγκόσμια σκακιέρα μονοπωλούν το ενδιαφέρον των κινεζικών ΜΜΕ μετά την συμφωνία για αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας. Χθες, πρώτη είδηση ήταν η παρέμβασή του για το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και σήμερα η βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της CELAC, δηλαδή των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο ηγέτης της Κίνας μίλησε για την ανάγκη να διασφαλιστεί μία ομαλή μετάβαση και να υπάρξει αρωγή στον λαό του Αφγανιστάν ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες (σ.σ. που άφησαν πίσω τους οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ). Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα μέλη του Οργανισμού «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό»!

Παρουσίασε, μάλιστα, και το δικό του δόγμα, ένα σχέδιο τριών σημείων: πρώτον, με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν, δεύτερον, υποστηρίζοντας την εφαρμογή της αρχής «υπό την αφγανική επικράτηση», και, τρίτον, δίνοντας την ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις για το μέλλον της χώρας του. Ταυτόχρονα η Κίνα ετοιμάζει την οικονομική της διείσδυση, ξεκινώντας από ανθρωπιστική και ιατρική υποστήριξη και προγραμματίζοντας δράσεις που «θα εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον στον Αφγανικό λαό», σύμφωνα πάντα με τα κινεζικά ΜΜΕ.

Επισημαίνεται ότι στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης εισήλθε χθες το Ιράν, ενώ η Τουρκία έχει καθεστώς εταίρου διαλόγου. Μέλη του Οργανισμού είναι η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργιζία, η Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν.

Απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σύμφωνα με το Xinhua, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Σι τόνισε ότι έχοντας περάσει τη δοκιμασία της αλλαγής του διεθνούς τοπίου, οι σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζει την ισότητα, το αμοιβαίο όφελος, την καινοτομία, το άνοιγμα και τα απτά οφέλη για τους ανθρώπους.

«Η φιλία Κίνας-Λατινικής Αμερικής είναι χρονοβόρα και βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ΜΜΕ όπως το chinatoday προχωρούν σε αναλύσεις για τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας της Κίνας με την Ευρώπη.  Δίνοντας έμφαση στον τομέα των υποδομών.                                        Τα ΜΜΕ της τεράστιας χώρας δίνουν ακόμη έμφαση και στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τις οικονομικές και στρατηγικές επιπτώσεις της συμφωνίας ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλία, καθώς και στις κινήσεις πολιτών φορέων στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής, πχ Μαλαισία, για τον κίνδυνο έντασης και αστάθειας στην περιοχή.

Μιλούν για «κατακραυγή» και δίνουν έκταση στην απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της σε ΗΠΑ και Αυστραλία. Τονίζουν, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ελήφθη τέτοια απόφαση έναντι των δύο χωρών, επικαλούμενα γαλλικά δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Κίνα αντέδρασε στη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς της «καθαρή πράξη πυρηνικής διάδοσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία «προφανώς θα οδηγήσουν στον πολλαπλασιασμό πυρηνικών υλικών και τεχνολογιών παρέχοντας ανοιχτά βοήθεια στην Αυστραλία, ως κράτος μη πυρηνικών όπλων, στην απόκτηση και κατασκευή πυρηνικού υποβρυχίου», δήλωσε ο Wang Qun, Κινέζος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη.

«Μια τέτοια ενέργεια πυρηνικής διάδοσης θα προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις τρέχουσες διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πυρηνικού ζητήματος στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς και το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα», είπε προσφέροντας ένα πιθανό νέο δίδυμο πυρηνικών παικτών που θα μπορούσαν να υπάρξουν με τη βοήθεια της Κίνας.