Η Ιταλία αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο τη μείωση παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία· έφθασε το 50% και τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να αυξηθεί.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός και το επιτελείο του σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, καλούνται να αποφασίσουν εάν πρέπει να κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια.

Δηλαδή, να ζητηθεί από όσες βιομηχανίες επιθυμούν να ελαττώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί προσωρινά η χρήση άνθρακα, αλλά και η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών.

Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ιταλία εισάγει καθημερινά από την Αλγερία σχεδόν το διπλάσιο φυσικό αέριο σε σύγκριση με την ποσότητα που αποκτά από την Μόσχα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι κινείται δυναμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Ρώμη αποθηκεύει αέριο (έχει φθάσει στο 53% των συνολικών δυνατοτήτων της), θεωρώντας, ωστόσο, σημαντικότερη τη συντονισμένη κίνηση, προς αυτή την κατεύθυνση απ’ όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κατά το ταξίδι τους με το τρένο, ο Μάριο Ντράγκι κατόρθωσε να μεταπείσει τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, σε ό,τι αφορά την ανάγκη υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού πλαφόν για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου», γράφει η Repubblica.

«Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα έπρεπε να γίνει;» φέρεται να τού είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, με τον κ. Σολτς να συμφωνεί ότι –όντως– η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει την παροχή αερίου, είναι πολιτικής φύσεως.