Αδιατάρακτη παραμένει η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου προς τις 850 μονάδες, και το μόνο ανησυχητικό στον ορίζοντα προσώρας είναι η εικόνα των διεθνών αγορών από την οποία εξαρτάται και η νέα έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Αν και αρκετοί αναλυτές σημειώνουν την αύξηση της απόδοσης του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου άνω του 1% –που θα επηρεάσει τις μετοχές και τα assets διεθνώς– επενδυτικοί οίκοι όπως η UBS παραμένουν αισιόδοξοι ως προς την θετική πορεία των αγορών.
«Κλειδιά» για την Ελλάδα
Ως παράγοντες, “κλειδιά” για την Ελλάδα είναι οι εξελίξεις για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζα Πειραιώς, μια διαδικασία η οποία θεωρείται ορόσημο. Όσο πιο γρήγορα περάσει η τράπεζα από το μεταβατικό στάδιο της κρατικοποίησης τόσο καλύτερο θα είναι το τοπίο για τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα.
Περί τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η κατάθεση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Η ταχύτητα της διαδικασίας αλλά και το κλίμα στις διεθνείς αγορές θα κρίνει εάν η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εάν προχωρήσει άμεσα, όπως έχει υποσχεθεί στους επενδυτές η κυβέρνηση.
Από το Ταμείο διαμηνύεται ότι η συμμετοχή θα είναι πλήρης με τα κεφάλαιά του δίχως καμία πώληση δικαιωμάτων. Το Ταμείο έχει προσλάβει την Morgan Stanley ως σύμβουλο για την αύξηση κεφαλαίου και θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση εάν και όπως είναι κατανοητό, το ΤΧΣ έχει κάθε συμφέρον να πραγματοποιήσει μουαγέν σε χαμηλότερες τιμές – όπως το ίδιο συμφέρον έχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι στις υπόλοιπες τράπεζες εάν προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θεωρείται ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο από τους ξένους επενδυτές.
Στις 11 – 15 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεταβατική κρατικοποίηση με την μετατροπή των coco’s σε μετοχές. Εντός του Ιανουαρίου επίσης αναμένεται και το κλείσιμο της συμφωνίας της Alpha Bank για το πακέτο δανείων Galaxy προς την αμερικανική Davidson Kempner. Kι αυτή η συμφωνία θεωρείται επίσης ένα ακόμη ορόσημο για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.
Ηρακλής ΙΙ: Έτοιμες οι τράπεζες για νέες τιτλοποιήσεις
Εν τω μεταξύ, αναμένεται να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων του Ηρακλή ΙΙ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με το συνολικό ύψος των δανείων να ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ. Αυτή τη φορά οι διαδικασίες θα είναι πιο εύκολες καθώς οι τράπεζες έχουν έτοιμους τους αγοραστές ενώ δεν χρειάζονται και οι αποσχίσεις κτλ. Το θέμα του νόμου του ΤΧΣ και οι τιτλοποιήσεις θα τεθούν στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.
Ως διαχειρίσιμα θεωρούνται τα δάνεια της πανδημίας από τραπεζίτες καθώς τα κόκκινα δάνεια δεν θα υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες γεγονός που σημαίνει ότι, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες θα περάσουν στην κατηγορία των ΝPES
Σε διαφορετική περίπτωση – εάν τα κόκκινα δάνεια ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ τότε ίσως ανατραπεί και το tradeστις ελληνικές τραπεζικές μετοχές διότι απλά θα χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις. Το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα δείξει το ύψος των κόκκινων δανείων αν και θα υπάρχουν σημάδια και από το τέλος του πρώτου τριμήνου.