Η αμερικανίδα ηθοποιός Γούπι Γκόλντμπεργκ ζήτησε συγγνώμη έπειτα από τον σάλο που προκάλεσαν σχόλιά της σχετικά με το Ολοκαύτωμα, το οποίο, όπως είπε, “δεν αφορούσε φυλές”.

Η ηθοποιός, η οποία συμπαρουσιάζει το αμερικανικό τοκ σόου του ABC The View είπε χθες ότι το Ολοκαύτωμα αφορούσε την κτηνωδία ανθρώπου προς άνθρωπο και περιελάμβανε “δύο διαφορετικές ομάδες λευκών”.

Στη συνέχεια η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη λέγοντας: “Στη σημερινή εκπομπή είπα ότι το Ολοκαύτωμα δεν αφορά φυλές, αλλά την κτηνωδία ανθρώπου προς άνθρωπο. Θα έπρεπε να είχα πει ότι αφορά και τα δύο”.

Επικίνδυνο το σχόλιο λένε ακτιβιστές

Η συζήτηση στην εκπομπή προέκυψε έπειτα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ενός σχολείου στο Τενεσί να αφαιρέσει από το πρόγραμμα σπουδών της Β΄ Γυμνασίου το βιβλίο κόμικ για το Ολοκαύτωμα με τίτλο “Maus” επικαλούμενο αισχρολογίες και γυμνό στο περιεχόμενο του βιβλίου του βραβευμένου με Πούλιτζερ καρτουνίστα Αρτ Σπίγκελμαν.

Τα σχόλια της Γκόλντμπεργκ δέχτηκαν κριτική από ακτιβιστές στο διαδίκτυο που τα χαρακτήρισαν επικίνδυνα.

“Όχι Γούπι Γκόλντμπεργκ, το Ολοκαύτωμα αφορούσε τη συστηματική εξόντωση του εβραϊκού λαού από τους Ναζί, που θεωρήθηκε ότι είναι κατώτερης φυλής. Τους αφαίρεσαν την ανθρώπινη υπόστασή τους και χρησιμοποίησαν αυτή την ρατσιστική προπαγάνδα για να δικαιολογήσουν τη σφαγή έξι εκατομμυρίων εβραίων. Η διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος είναι επικίνδυνη”, έγραψε στο Twitter ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, ο επικεφαλής της διεθνούς εβραϊκής μκο Anti-Defamation League.

“Ο εβραϊκός λαός ανά τον κόσμο είχε ανέκαθεν τη στήριξή μου και δεν θα αλλάξει ποτέ αυτό. Λυπούμαι για τον πόνο που προκάλεσα”, είπε η ηθοποιός ζητώντας συγγνώμη.