Ποια ήταν η Lou Andreas – Salome

Η Lou Andreas – Salome ήταν συγγραφέας, αφηγήτρια, δοκίμιογράφος, ψυχαναλύτρια και μια γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα. Έκανε παρέα με ανθρώπους του πνεύματος που καθόρισαν τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου: Νίτσε, Φρόυντ, Ρίλκε, Μπούμπερ κ.λπ. Οι σπουδές της, οι συναναστροφές της με συγγραφείς, την έστρεψαν σε πολλαπλές κατευθύνσεις.

Τα παιδικά της χρόνια

Γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1861 στην Αγία Πετρούπολη και με αφορμή αυτή την ημέρα η Google τιμά με το σημερινό της Doodle τη θρυλική Ρωσίδα συγγραφέα. Ο πατέρας της ήταν στρατηγός στην υπηρεσία του Τσάρου. Η μητέρα της ήταν από τη Γερμανία και ήταν αυστηρών ηθών. Η μικρή Lou, ωστόσο, δεν ταίριαζε σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Το Φθινόπωρο του 1880, η Λου εγκαταλείπει μαζί με τη μητέρα της την Τσαρική Αυτοκρατορία για ν’ αρχίσει σπουδές στη Ζυρίχη. Πνεύμα ελεύθερο και ατίθασο σπούδασε Θεολογία, Ιστορία της Τεχνης και Φιλοσοφία. Έφυγε νωρίς από το σπίτι της, παντρεύτηκε έναν καθηγητή και παράλληλα έχτιζε τον μύθο της.

Άνθρωποι του πνεύματος μιλούν για την Λου Αντρέας-Σαλομέ

«Δεν έχω γνωρίσει ακόμη κανέναν ο οποίος θα ήξερε να αντλεί από τις εμπειρίες του ένα τέτοιο πλήθος αντικειμενικών απόψεων, κανέναν ο οποίος θα είχε την ικανότητα να εξάγει τόσο πολλά από όλα τα μεμαθημένα. Η Λου είναι ο πέραν του μέτρου ευφυέστερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Για μένα προσωπικά η Λου είναι ένα αληθινό εύρημα της τύχης, εκπληρώνει όλες τις προσδοκίες μου. Δεν είναι εύκολα δυνατό να είναι δύο άνθρωποι περισσότερο συγγενείς απ’ ό,τι εμείς οι δύο. Αυτή είναι κατά εκπληκτικό τρόπο προετοιμασμένη ακριβώς για τον δικό μου τρόπο σκέπτεσθαι και των ιδεών μου», είχε γράψει για τη Lou Andreas – Salome ο Νίτσε.

«Η Lou υπήρξε ένας εντελώς φυσικός, σίγουρος για τον εαυτό του άνθρωπος, που διέθετε μια σπάνια πνευματική και ταυτόχρονα ανθρώπινη ένταση σε συνδυασμό με γυναικεία γοητεία. Ήταν εξαιρετικά έξυπνη, μπορούσε να κατανοήσει με εκπληκτική ταχύτητα φιλοσοφικά, κοινωνιολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, είχε μια φυσική αμεσότητα και ήταν ανοιχτή σε όλα τα ερωτήματα, τόσο τα πνευματικά όσο και τα ανθρώπινα», είχε γράψει ο Κουρτ Βολφ.

Η ιδιαίτερη σχέση της με το αντίθετο φύλο

Στο δοκίμιο που τιτλοφορείται «Σκέψεις για το πρόβλημα του έρωτα» αναλύει το ερωτικό ζεύγος, με ένα πρόβλημα δηλαδή που την αφορούσε απολύτως, τόσο την ίδια όσο και τους υποψήφιους εραστές της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχίζοντας τις αναλύσεις του ερωτικού ζεύγους πηγαίνει κατευθείαν στη σαρκική πράξη παρά στην ψυχική έλξη.

Μερικά από τα έργα της είναι:

  • Οι γυναικείες μορφές του Χένρικ Ίψεν (1892),
  • Ο Φρίντριχ Νίτσε μέσα από τα έργα του (1894),
  • Δημιουργία του Θεού (1892),
  • Ιησούς ο Ιουδαίος (1895),
  • Περί του θρησκευτικού συναισθήματος (1898),
  • Θρησκεία και Πολιτισμός (1898),
  • Ο εγωισμός στη θρησκεία (1899),
  • Βασικές μορφές της τέχνης (1899),
  • Περί του πάθους στην τέχνη (1899),
  • Η ψυχοσεξουαλικότητα (1917),
  • Ράινερ Μαρία Ρίλκε (1928),
  • Το ευχαριστώ στον Φρόυντ (1931).

Η Λου Αντρέας-Σαλομέ πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 1937 στο σπίτι της, στο Χάινμπεργκ του Γκέτινγκεν, αφήνοντας πίσω της ένα σπουδαίο έργο και μια αύρα που πάντα θα γοητεύει.