«Λόγω της μείωσης διαμετακόμισης, ο όγκος του φυσικού αερίου που φθάνει στη Γερμανία μέσω Ουκρανίας από τον αγωγό «Μέγκαλ» έχει υποχωρήσει κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα.

Οι απώλειες καλύφθηκαν με μεγαλύτερη ροή από τις Νορβηγία και Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία είναι ακόμη διασφαλισμένη», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε πως «η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για το φυσικό αέριο παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Η Ένωση εισαγωγέων Zukunft Gas επεσήμανε ότι «η πραγματική εικόνα θα είναι σαφής σε λίγες ημέρες».

Οι Αυστρία και Μολδαβία δεν αντιμετωπίζουν κανέναν περιορισμό στον εφοδιασμό τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Μία εκ των αντιπροσώπων της αυστριακής εποπτικής αρχής ενέργειας σημείωσε σήμερα ότι «καταγράφεται ελαφρώς μειωμένη ροή αερίου στον κόμβο Μπάουμγκαρτεν, όμως, η κατάσταση δεν επηρεάζει την παροχή, τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Μειωμένες οι παραδόσεις αερίου μέσω Ουκρανίας μετά το «μπλόκο»

Ο όγκος του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας, μία σημαντική δίοδος για τις ευρωπαϊκές προμήθειες, εμφανίζεται μειωμένος τα τελευταία 24άωρα, καθώς «οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των υποδομών αερίου», σύμφωνα με το Κίεβο.

Όλαφ Σολτς: «Η Ουκρανία θα χρειασθεί να μάχεται για εκατό χρόνια με τις συνέπειες του πολέμου»

Ο Γερμανός Καγκελάριος στάθηκε, μεταξύ άλλων και στις βόμβες που θα παραμείνουν στο έδαφος της χώρας για δεκαετίες, ενώ ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας της διαταραχής των ουκρανικών εξαγωγών.

Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα (11/05) στο Βερολίνο, έκαναν λόγο για «πόλεμο με συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο» και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν.

«Όσοι ζουν στη Γερμανία γνωρίζουν ότι βόμβες που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέχρι και σήμερα. Γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους πόλεμοι, έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμασθεί για μία μάχη εκατό χρόνων ενάντια στις ολέθριες συνέπειες αυτής της σύγκρουσης», επεσήμανε αρχικά ο κ. Σολτς, τονίζοντας εν συνεχεία πως «τα κράτη της Δύσης θα πρέπει να συνεργαστούν για την ανοικοδόμησή της».

Επιπλέον, χαιρέτισε την πρόσκληση που απηύθυνε η ομάδα G20 στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Νοεμβρίου στην Ινδονησία.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Δείχνει ότι η συζήτηση για το μέλλον της ομάδας των κορυφαίων οικονομικών δυνάμεων στον κόσμο δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τον πόλεμο», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν έχει ξεκαθαρισθεί το είδος δράσης της G20 για την Ουκρανία, για την ώρα».

Ακολούθως, ο Αλμπέρτο Φερνάντες ανέφερε ότι «πλέον, η σύγκρουση δεν αποτελεί ζήτημα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ή μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αλλά όλου του κόσμου», ενώ εντόπισε τις περιοχές της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες έχουν ήδη ερημώσει λόγω της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν ξανά.