Η νέα κυβερνητική συμφωνία μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, ανάμεσα σε CDU/CSU και SPD, φέρνει στο προσκήνιο μεταρρυθμιστικές τομές που θυμίζουν έντονα πρόσφατες ελληνικές πρωτοβουλίες. Ο στόχος; Ανάσχεση της οικονομικής επιβράδυνσης και αντιμετώπιση της ανόδου του AfD, με όπλα που η Αθήνα ήδη έχει δοκιμάσει.

Στο πεδίο της εργασίας, το Βερολίνο προτείνει ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης ωραρίου, παρόμοιο με το ελληνικό μοντέλο του 2021, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να «μοιράζουν» τις ώρες τους μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα, δρομολογείται ηλεκτρονική καταγραφή των εργατοωρών, που παραπέμπει άμεσα στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Κίνητρα και ελέγχους φέρνει η νέα κοινωνική πολιτική

Η νέα συμφωνία προβλέπει φοροαπαλλαγές για υπερωρίες και αφορολόγητο στις αποδοχές εργαζόμενων συνταξιούχων, στα πρότυπα όσων ισχύουν πλέον στη χώρα μας. Η στήριξη των επιχειρήσεων με σταδιακή μείωση της φορολογίας από το 2028 θυμίζει την επιτάχυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στην Ελλάδα από 28% στο 22% μέσα σε τρία μόλις χρόνια.

Παράλληλα, θεσπίζονται αυστηρότεροι έλεγχοι στα κοινωνικά επιδόματα, με κυρώσεις σε όσους απορρίπτουν κατ’ επανάληψη προσφερόμενες θέσεις — μια τακτική που ακολουθήθηκε και από τη ΔΥΠΑ το 2022.

Ενδιαφέρον προκαλεί και η πρόβλεψη για στήριξη οικογενειών μέσω “βοηθών καθημερινότητας”, που θυμίζει τα ελληνικά προγράμματα “Προσωπικός Βοηθός” και “Νταντάδες της Γειτονιάς”, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προηγείται – η Γερμανία ακολουθεί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Monocle, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις:
«Αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που τώρα σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση, στην Ελλάδα έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι είχε ουσιαστικό διάλογο με τον Φρίντριχ Μερτς πριν τις γερμανικές εκλογές.

Η επιλογή του Βερολίνου να υιοθετήσει λύσεις «made in Greece» επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον «παράδειγμα προς αποφυγή», αλλά οδηγός μεταρρυθμιστικών πρακτικών, ακόμα και για την ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη: