Σκοπός, η διευκόλυνση απόκτησης της γερμανικής υπηκοότητας από πολίτες τρίτων κρατών, ως μέρος μίας ευρύτερης ανατροπής της μεταναστευτικής πολιτικής, για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί προς ψήφιση τους επόμενους μήνες, θα καταστήσει δυνατή την υποβολή αίτησης για ιθαγένεια ύστερα από πέντε χρόνια διαμονής στη Γερμανία, αντί για τα οκτώ που είναι σήμερα. Μάλιστα, όσοι έχουν κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες για να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία, για παράδειγμα με την απόκτηση γνώσεων στα γερμανικά, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έπειτα από τρία χρόνια.
Θα άρει, επίσης, την απαγόρευση της διπλής υπηκοότητας για άτομα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπερ σημαίνει ότι οι μετανάστες δε θα πρέπει, πλέον, να παραδίδουν την εθνικότητα της χώρας καταγωγής τους, γεγονός το οποίο αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για πολλούς, σύμφωνα με το CNBC. Προς το παρόν, μόνο άτομα με διαβατήρια από χώρες της Ένωσης ή όσοι έχουν έναν γονέα από τη Γερμανία, δικαιούνται να έχουν και τη γερμανική υπηκοότητα.
Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της μετανάστευσης που βασίζονται στο σύστημα μορίων του Καναδά, θα διευκολύνουν τους ειδικευμένους εργαζόμενους να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα στη Γερμανία. Αντιθέτως, θα αρκεί να έχουν την κατάλληλη εργασιακή εμπειρία και μία προσφορά εργασίας.
Διαβάστε ακόμη: